Hlavní obsah

V Alžírsku unesli francouzského turistu. Teroristé hrozí, že ho zabijí

– Alžír • Aktualizováno

V Kabylských horách na severu Alžírska byl v neděli unesen 55letý turista z Francie, uvedla tamní média. K únosu se na videu přihlásila údajná odnož organizace Islámský stát (IS).

Foto: Profimedia.cz

Kabylské hory

Článek

Podle alžírských médií turistu při výletu do hor zhruba sto kilometrů východně od hlavního města Alžíru unesli „teroristé“, což je označení pro islamistické radikály.

Na videu, které únosci zveřejnili, vyzývá unesený muž prezidenta Françoise Hollandea, aby zastavil intervenci v Iráku. Jinak ho prý zabijí.

Za své věznitele unesený označil odnož IS v severní Africe; její členové se sami označují za Alžírské vojáky chalífátu. Pravost videa francouzské úřady zatím nepotvrdily.

Francouz pobýval v zemi několik dní a společně s alžírskými přáteli měl pronajatou chatu v Tikjdě. K únosu došlo v okamžiku, kdy členové teroristické organizace Islámský stát vybídli své stoupence, aby útočili na občany zemí, které se účastní boje proti radikálům, obzvlášť USA a Francie. [celá zpráva]

Tyto dvě země podnikají cílené nálety na pozice islamistů v Iráku.

Francie v pondělí své občany ve třiceti vybraných zemích, zejména v Africe a na Blízkém východě, kvůli těmto hrozbám vyzvala "k nejvyšší opatrnosti". Ministr vnitra Bernard Cazeneuve však zdůraznil, že se Francie "nebojí, protože je připravena odpovědět na jejich hrozby".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám