Hlavní obsah

U libyjského pobřeží se utopily desítky uprchlíků

Tripolis

Přes 160 lidí se utopilo při lodní havárii u břehů nedaleko libyjské metropole Tripolisu. Bilanci nedělního neštěstí v pondělí zveřejnila libyjská pobřežní stráž. Na potopené lodi bylo nejméně 250 uprchlíků z různých afrických zemí, kteří se chtěli přes moře dostat do Evropy.

Článek

Neštěstí se stalo zřejmě krátce po vyplutí plavidla poblíž přístavu Tadžura, který leží jen 20 kilometrů východně od Tripolisu.

„Plavala tam spousta těl. Protože jsme neměli dostatek techniky, nemohli jsme všechna vyzvednout, zvláště poté, co se setmělo. Naším prvořadým zájmem byla záchrana přeživších,” citovala agentura AFP velitele záchranných prací, plukovníka Ajúba Kásima.

Podle Kásima se zatím zcela přesně neví, kolik osob se na potopené lodi plavilo. Dosavadní informace uvádějí, že jich bylo nejméně 250. Jejich národnost úřady nesdělily, většinu z nich zřejmě tvořili Afričané.

Libye je pro uprchlíky z Afriky i Asie hlavní tranzitní zemí při jejich nelegální cestě do Evropy. Kvůli příhodné geografické poloze odtud každý týden vyrážejí tisíce lidí zejména do Itálie. Pokusů o překonání Středozemního moře neustále přibývá, v Libyi totiž převáděči a organizátoři plaveb využívají chaosu, který v zemi panuje kvůli bojům znepřátelených milic. Itálie letos napočítala už přes 100 000 přistěhovalců, kteří připluli po moři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám