Hlavní obsah

Brazilský soud poprvé uznal rodný list se třemi rodiči

Brasília

Brazilský soud poprvé v dějinách státu dovolil, aby na rodném listě narozené holčičky byli uvedeni tři rodiče. Na dítě mají tak práva jak biologičtí rodiče, tak i lesbická partnerka matky novorozence.

Článek

Dvě brazilské lesbičky, které spolu žijí čtyři roky, se rozhodly založit rodinu s pomocí společného přítele. Ten souhlasil, že s početím pomůže, ale jen pod podmínkou, že bude v rodném listě uveden jako otec.

Dítě se narodilo 27. srpna a biologičtí rodiče se obrátili na soud se žádostí, aby na rodném listě směla být jako další rodič zapsána i partnerka biologické matky. Soud s tím souhlasil a odůvodnil to faktem, že všichni zúčastnění plní rodičovskou funkci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Být otcem a matkou znamená především pečovat a mít zodpovědnost. Jsem si jist, že toto dítě má velké předpoklady být v životě šťastné," uvedl v rozsudku soudce Rafael Pagnon Cunha.

V rodném listě holčičky jsou tak uvedeny dvě matky, jeden otec a šest prarodičů. Případ se podle všeho stane precedentem pro další homosexuální páry, které společně vychovávají děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám