Hlavní obsah

Útočníky, kteří téměř zabili školačku Malalu Júsufzaiovou, pozatýkala armáda

Islámábád

Deset bojovníků Tálibánu podezřelých z útoku na pákistánskou bojovnici za práva dívek Malalu Júsufzaiovou pozatýkala tamní armáda. Podle mluvčího byli zadrženi při společné operaci vojáků a zpravodajských služeb.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Malala Júsufzaiová s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem

Článek

Skupina údajně měla na svém seznamu dalších 22 cílů. Jejich likvidaci měl nařídit současný vůdce Tálibů Mauláná Fazlulláh, uvedla agentura Reuters.

Na Malalu a její dvě kamarádky zaútočili pákistánští povstalci napojení na hnutí Tálibán předloni 9. října. Cestou ze školy v pákistánském údolí Svát ji v autobuse střelili do hlavy a do krku. Několik dní byla dívka v kritickém stavu, pak byla převezena do Birminghamu v Británii, kde se podrobila sérii náročných operací. Žádný z útočníků doposud nebyl zadržen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už před útokem dívka pravidelně psala na serveru BBC pod pseudonymem blog o problémech pákistánských žen a dětí.

Pokus o její zavraždění vyvolal mezinárodní vlnu sympatií a podpory. Byla favoritkou Nobelovy ceny za mír, Evropský parlament jí udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení a přijal ji americký prezident Barack Obama i britská královna Alžběta II. Její kniha I am Malala (Jsem Malala) se stala bestsellerem.

Pákistánská armáda dnes sdělila, že desítku útočníků identifikovala a zatkla. Teroristická skupina, která za pokusem o atentát stála, si podle armády říkala Šúra a byla napojena na Pákistánské hnutí Tálibán. Skupina prý měla v úmyslu zaútočit i na dalších 22 lidí.

Zadržené čeká nyní obvinění před protiteroristickým soudem, napsala pákistánská média. Malala žije nadále v Británii, protože Tálibán vyhrožuje jí i jejím příbuzným smrtí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám