Hlavní obsah

WHO: Pacientů s ebolou v Libérii přibydou tisíce. Šíří se nákaza z taxíků?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce nových případů lidí nakažených krvácivou horečkou ebola očekává Světová zdravotní organizace (WHO) v následujících třech týdnech v západoafrické Libérii. Podle prohlášení WHO se infekce v zemi šíří exponenciálně a konvenční metody, jak nákazu dostat pod kontrolu, „nemají dostatečný účinek“, uvedla BBC.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Zdravotníci v liberijské Monrovii odnášejí tělo muže, kterého pravděpodobně zabil virus eboly.

Článek

Jedním ze zdrojů, odkud se nákaza dál šíří, mohou být podle WHO taxíky, kterými se přepravovali nakažení lidé.

Nemoc se přenáší přímým kontaktem s infikovanou krví, s tělesnými tekutinami nebo orgány. K přenosu ale může dojít i nepřímo při styku s kontaminovanými věcmi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V zemích západní Afriky na ebolu letos zemřelo nejméně 2100 lidí. Světová zdravotnická organizace uvedla, že virus zabil 79 jejích lidí.

Podle WHO by organizace, které s nemocí bojují na místě, měly své úsilí znásobit třikrát až čtyřikrát. Právě v Libérii je potvrzených případů nákazy a obětí nejvíc – přes tisíc. V místních nemocnicích je ale pro nakažené málo lůžek, zdravotnická zařízení proto někdy odmítají další pacienty přijímat.

U současné epidemie eboly umírá v průměru zhruba pětapadesát procent nakažených.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám