Hlavní obsah

Monzunové deště mají v Indii a Pákistánu přes 350 obětí

Dillí/Islámábád
Aktualizováno

Prudké monzunové deště, které přinesly záplavy do Pákistánu a na sever Indie, si už vyžádaly více než 350 obětí. Vyplývá to z nové bilance, kterou v noci na pondělí zveřejnily úřady obou zemí. Je ovšem pravděpodobné, že počty obětí budou dále stoupat; některé oblasti voda odřízla od spojení s okolním světem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Monzunové deště způsobily v Indii záplavyVideo: Reuters

 
Článek

Pákistán i Indie nasadily proti povodním armádu s vrtulníky, letadly a loděmi. V Pákistánu od čtvrtka v důsledku záplav zahynulo nejméně 205 lidí a minimálně 383 utrpělo zranění. Poškozeny či úplně zničeny byly tisíce domů. Nejhůře postižena je provincie Paňdžáb, kde bleskové záplavy a sesuvy půdy zabily 131 obyvatel, sdělila agentura AP.

Foto: Mani Rana, Reuters

Zaplavená mešita

Z 530 zatopených pákistánských obcí bylo doposud zachráněno téměř 9000 lidí. Úřady varují před zhoršením situace vzhledem k tomu, že hladina mohutných toků Čanáb a Indus dále stoupá.

V Indii je obětí přes 150

V Indii si deště a záplavy vyžádaly více než 150 obětí; více než 14 800 lidí ze zatopených oblastí zachránila armáda a do postižené oblasti bylo vysláno 50 zdravotních týmů, uvedlo v prohlášení ministerstvo obrany.

Foto: Mani Rana, Reuters

Pákistánští záchranáři pomáhají vystoupit evakuovaným z loďky.

Foto: Mani Rana, Reuters

Záchranáři vytahují z vody Pákistánce u Vazírabádu

„Tisíce lidí jsou odříznuté vodou. Přesný počet obětí a rozsah škod zatím není možné zjistit. Dál pátráme po mrtvých,” řekl vysoký policejní důstojník indické oblasti Džammú Rádžéš Kumár.

Foto: Danish Ismail, Reuters

Evakuace obyvatel v Kašmíru zasaženém povodněmi

Katastrofická situace je v indickém městě Šrínagar, které má 900 000 obyvatel. Část města se ocitla pod vodou, která strhla telefonní vedení, a některé oblasti jsou zcela odříznuté od spojení s okolním světem. Podle indického premiéra Nárendry Módího, který postiženou oblast navštívil, jsou povodně „národní katastrofou”.

Foto: Mukesh Gupta, Reuters

V indickém městě Džammú nakládají do vrtulníku pomoc pro lidi postižené povodněmi.

Obě země nasadily do boje proti povodním armádu s vrtulníky, letadly a loděmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám