Hlavní obsah

Pusťte lady Al-Káidu a my propustíme rukojmí, slibují islamisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve zprávách o únosech a vraždách, které mají na svědomí radikálové z hnutí Islámský stát, neustále rezonuje jediné jméno - Áfía Siddíkíová, napsal americký list The Washington Post. Kdysi nejhledanější žena světa je známá spíše jako „Lady Al-Káida”. A právě její propuštění požadují islamisté bojující v Iráku a v Sýrii. Pákistánská vědkyně Siddíkíová si přitom odpykává ve Spojených státech 86 let vězení za útok na americké agenty a vojáky.

Foto: Profimedia.cz

Áfía Siddíkíová, známá jako "Lady Al-Káida"

Článek

Islamisté chtěli vyměnit  amerického novináře Jamese Foleyho za lady Al-Káidu. Jejich požadavkům nebylo vyhověno, a tak ozbrojenci Foleyho zabili někdy mezi 12. a 19. srpnem, kdy Foleyho rodiče obdrželi dopis s varováním, že jejich syn bude "popraven" a kdy se na internetu objevil videozáznam stětí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pár dní nato se islamisté o Siddíkíové údajně zmiňují znovu, když požadují její propuštění výměnou za to, že pustí šestadvacetiletou americkou humanitární pracovnici unesenou loni v Sýrii. Navíc ještě požadují 6,6 miliónu dolarů (140 miliónů Kč). V opačném případě hrozí, že mladou lékařku zabijí podobně jako Foleyho.

Islámský stát ale není jedinou teroristickou organizací, která má o vězněnou Pákistánku eminentní zájem. Údajně i hnutí Tálibán, které pět let drželo v zajetí amerického vojáka Boweho Bergdahla, žádalo za jeho propuštění právě Siddíkíovou. Nedostali ji, americká vláda nakonec seržanta vyměnila "jen" za pět vězněných členů Tálibánu.

Za propuštění se přimlouvaly i Češky

Za propuštění pákistánské neuroložky se na loni zveřejněném videozáznamu přimlouvaly i dvě české dívky, které unesli ozbrojenci loni v březnu v Pákistánu. Češky i nadále zůstávají v zajetí.

Proč všechny tato žena tolik zajímá? Nejspíš prý jde o snahu získat si další stoupence mezi občany Pákistánu a Afghánistánu, kde je Siddíkíová mnohými považována za hrdinku. Rovněž jde o jasný důkaz toho, že už množství Pákistánců a Afghánců po boku islamistů v Iráku a Sýrii bojuje.

Nyní dvaačtyřicetiletá Pákistánka absolvovala prestižní Massachusettský technický institut (MIT) a žila ve Spojených státech. Od roku 2003 byla pohřešována a v roce 2008 ji v Afghánistánu zatkly americké bezpečnostní složky.

Po jejím zadržení byly u ní nalezeny poznámky o objektech v New Yorku, které by mohly být terčem teroristických útoků. Byly mezi nimi socha Svobody, Brooklynský most, Wall Street či Empire State Building.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám