Hlavní obsah

Vůdce milic Šabáb Američané zřejmě zabili

Mogadišo

Velitel islamistických milic Šabáb Ahmed Abdi Godane byl zřejmě zabit při pondělním americkém náletu v Somálsku. Podle informací somálských a západních tajných služeb seděl v jednom ze dvou aut, která byla zasažena, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Milice Šabáb

Článek

„Máme informace, že povstalci už řeší Godaneho nástupnictví,” uvedl vysoký představitel somálských tajných služeb.

Útok bezpilotních letounů se udál v pondělí v podvečer, údajně po setkání velitelů Šabábu ve vesnici nedaleko města Barawa na jihovýchodě země.

Milice v úterý přiznaly stanici BBC, že při útoku bylo zabito devět nebo deset jejich členů.

Američtí představitelé v keňském Nairobi už v úterý uváděli, že „na 80 procent byl zabit i Godane“. To by dosvědčovaly zprávy, že islamisté po útoku rozpoutali v oblasti teror a zabíjeli obyvatele, které podezřívali ze špionáže pro USA.

Godane patřil k nejhledanějším africkým teroristům od září 2013, kdy somálské milice Šabáb podnikly rozsáhlý atentát na nákupní centrum v keňské metropoli Nairobi, při němž zahynulo nejméně 67 lidí. Šlo o pomstu Šabábu vůči Keni, která vyslala do Somálska své vojáky na pomoc v boji proti extremistům.
Pod Godaneho vedením se somálští radikálové také spojili s teroristickou sítí Al-Káida. Spojené státy na jeho hlavu vypsaly odměnu sedm miliónů dolarů (asi 147 miliónů Kč).
Američané své jednotky ze Somálska stáhli v roce 1994, v posledních letech ale provedli na somálském území několik leteckých útoků namířených proti islamistům ovládajícím některé oblasti na jihu a ve střední části země.

Reklama

Související témata:

Související články

Somálští islamisté vyhlásili válku Keni

Somálské islamistické milice Šabáb ve čtvrtek podle tiskové agentury AFP oznámily, že povedou válku v sousední Keni. Její armáda od roku 2011 pomáhá Somálsku...

Výběr článků

Načítám