Hlavní obsah

Ebola se bude dál šířit, než se situace zlepší, varoval expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monrovia/Lagos

Epidemie eboly v západní Africe si podle čtvrteční bilance Světové zdravotnické organizace vyžádala 1552 mrtvých z celkem 3069 nakažených. Počet nakažených by mohl přesáhnout 20 tisíc. Další růst obětí se dá čekat, varoval ředitel amerických Středisek pro kontrolu nemocí (CDC) Tom Frieden.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Liberijští vojáci nasazení k izolaci oblastí s ebolou

Článek

„Případů přibývá. Přál bych si, abych to nemusel říkat, ale před tím, než se to zlepší, bude ještě hůř,” řekl Frieden. „Svět nikdy neviděl takovou epidemii eboly, jako je tato. Víme, že existuje mnoho dalších případů, než bylo diagnostikováno a nahlášeno,“ dodal v Libérii, kde se setkal s tamní prezidentkou Ellen Sirleafovou.

S ní hovořil o reakci na epidemii. Před čtvrteční schůzkou ministrů zdravotnictví západoafrických zemí uvedl, že epidemie vyžaduje bezprecedentní reakci, aby se ji podařilo zvládnout.

Podle Lékařů bez hranic zatím není mezinárodní odezva adekvátní: „Je prostě neakceptovatelné, že vážná diskuse o mezinárodní koordinaci začíná teprve teď. Vlastní ochrana stála v centru pozornosti států, které mají zkušenosti a zdroje, jež by vedly k dramatické změně v boji s touto nemocí.“

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Řidič v Monrovii se dívá na muže, který zřejmě podlehl ebole.

Ebola se rozšířila v Nigérii do ropného terminálu Port Harcourt. Zemřel tam lékař. Jde o první oběť nemoci mimo Lagos. Dalších 70 lidí je nyní v karanténě. Zesnulý doktor ošetřoval člověka, který se nakazil ebolou od Liberijce Patricka Sawyera, který nemoc do Nigérie zavlekl.

Podle sdělení nigerijského ministra zdravotnictví Onyebuchiho Chukwa lékař nemoci podlehl 22. srpna, až ve čtvrtek však testy chorobu potvrdily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám