Hlavní obsah

Nakaženému lékaři s ebolou nepomohl ani nový lék

Monrovia/Tokio

Jeden ze tří afrických lékařů, kteří byli infikováni ebolou a léčeni experimentálním lékem ZMapp, zemřel v neděli v liberijské metropoli Monrovii. Oznámil to v pondělí liberijský ministr informací Lewis Brown.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Obyvatel liberijské Monrovie si dezinfikuje ruce.

Článek

Lék ZMapp, který ještě nebyl schválen, vzbudil naděje, když se po jeho podání nedávno zotavili dva američtí lékaři nakažení ebolou. Podle expertů ale není prokázáno, že je uzdravil právě ZMapp, který se při dosavadních testech na zvířatech jevil jako nadějný.

Zásoby nového léku ZMapp jsou navíc velmi omezené. Odborníci také nevědí, zda sérum nebude mít nežádoucí dopady na lidské zdraví. S jistotou také nelze říci, zda je skutečně proti ebole účinné.

Naděje z Japonska

Lék favipiravir vyvinula pobočka japonské společnost Fujifilm pro léčení nových či znovu se objevujících virů chřipky a japonské ministerstvo zdravotnictví ho schválilo v březnu. Mluvčí společnosti Takao Aoki podle agentury AP uvedl, že viry eboly a chřipky jsou stejného typu a že vzhledem k tomu, jak tento přípravek funguje, lze teoreticky očekávat, že bude mít stejný efekt u obou druhů nákazy.

Japonsko v pondělí sdělilo, že je připraveno poskytnout lék proti chřipce vyvinutý japonskými vědci jako možný léčivý přípravek pro pacienty nakažené ebolou. Lék favipiravir je Tokio ochotno ve výjimečných případech nabídnout ještě předtím, než o jeho možném použití pro nemocné ebolou rozhodne Světová zdravotnická organizace (WHO).

Společnost Toyama Chemical, která je pobočkou společnosti Fujifilm, sdělila, že má zásoby favipiraviru (známého také pod komerčním názvem Avigan) pro více než 20 000 pacientů.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga uvedl, že Japonsko nyní čeká na rozhodnutí Světové zdravotnické organizace ohledně použití přípravku pro osoby infikované ebolou.

Experti na etiku, které svolala WHO, již tento měsíc rozhodli, že vzhledem k rozsahu epidemie je etické používat k záchraně osob nakažených smrtícím virem ebola experimentální léčbu, tedy zatím neschválené léky či vakcíny.

Nejnovější epidemie eboly zabila v západoafrických zemích již více než 1400 lidí. Ve světě je nyní ve vývoji několik různých léků proti ebole, vývoj je ale v počátečních fázích a na nemoc neexistuje žádný schválený lék ani vakcína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám