Hlavní obsah

Islamistické milice Boko Haram vyhlásily na severovýchodě Nigérie chalífát

• Aktualizováno

Na území města Gwoza, které leží na severovýchodě Nigérie, vyhlásil šéf islamistických milicí Boko Haram Abubakar Shekau chalífát. Zřejmě jednal po vzoru Islámského státu (IS), který chalífát vyhlašuje na dobytých územích na severu Iráku a Sýrie. V neděli o tom informovala agentura AFP. skoro pět set nigerijských vojáků uteklo před Boko Haram do Kamerunu

Foto: Profimedia.cz

Šéf islamistických milicí Boko Haram Abubakar Shekau na záběru z videa

Článek

"Díky Alláhovi, který umožnil zvítězit našim bratrům v Gwoze, je město nyní součástí islámského chalífátu," oznámil vůdce obávané skupiny na videu. Nezmínil přitom, jestli je podle něj území spojeno s chalífátem Islámského státu v Sýrii a Iráku, nebo jde o "nový útvar" v rámci Nigérie.

Nigerijská armáda jeho oznámení odmítla. "Toto prohlášení je zcela nesmyslné. Suverenita a územní celistvost nigerijského státu nejsou porušeny," reagovala v komuniké.

Město Gwoza, které leží ve státě Borno nedaleko hranice s Kamerunem, islamisté obsadili již začátkem srpna. Armáda se město snažila osvobodit i za pomocí leteckých útoků, zřejmě však neúspěšně.

"Oni zemi nazývají Nigérií, my se nacházíme v islámském chalífátu, který nemá s Nigérií nic společného," říká Shekau, který je na videu ozbrojen kalašnikovem a obklopen pěticí maskovaných ozbrojenců.

Po 25 minutovém monologu šéfa Boko Haram video ukazuje záběry bojovníků odpalujících střely, zachycuje přestřelky v ulicích a popravy mužů v civilních šatech.

Nigerijští vojáci na útěku

Asi 480 nigerijských vojáků uteklo po tvrdých bojích s milicí Boko Haram do sousedního Kamerunu, oznámila kamerunská armáda. Její mluvčí Didier Badjkk oznámil, že byli odzbrojeni a internováni ve školách.

V pohraničním městě Gamboru Ngala se ale nadále bojuje. Městobylo téměř zničeno při útoku islamistů letos v květnu, kdy bojovníci Boko Haram zabili více než 300 lidí.

Pondělní útok začal podle místních obyvatel ráno. Terči byly hlavní policejní stanice a vojenská základna "Střelba sílila. Většina lidí uprchla do Kamerunu," citovala agentura AFP svědky..

Globální terorista

Spojené státy šéfa islamistické skupiny již dříve označily za "globálního teroristu", na jeho hlavu vypsaly odměnu ve výši sedmi miliónů dolarů (asi 147 miliónů Kč). Koncem května zařadila hnutí na seznam teroristických organizací Rada bezpečnosti OSN.

Od dubna se pod kontrolu radikálů z Boko Haram dostala řada měst a oblastí na severovýchodě země, odkud se armáda stáhla. Řada analytiků upozorňuje, že strategie skupiny se posunula od gerilových praktik k útokům zaměřeným na uchvácení území.

Členové hnutí Boko Haram rozpoutali v poslední době nevídanou vlnu násilí, která se ze severovýchodních států Borno, Yobe a Adamawa začala přelévat i do hlavního města Abuje. Jen za letošní rok zabila skupina při zhruba stovce teroristických útoků více než 3000 lidí. Od roku 2009 zemřelo v bojích mezi Boko Haram a nigerijskou armádou více než 10 000 lidí.

V dubnu milice Boko Haram unesly přes 270 dívek z gymnázia v Chiboku, z nichž většina je stále v zajetí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám