Hlavní obsah

V Libyi útočila bojová letadla. Nikdo neví odkud

– Tripolis • Aktualizováno

V libyjském hlavním městě Tripolisu v pondělí nad ránem útočila dvě bojová letadla na pozice ozbrojených milic z Misuráty a jejich islamistických spojenců. Vláda tvrdí, že nemá tušení, kdo útočil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útok, při němž bylo zabito šest lidí, tak podle agentury AP dokládá zmatek, který v Libyi po válce a svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 panuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prozatímní vláda, která nemá celou zemi pod kontrolou, pověřila náčelníka generálního štábu armády a vojenské zpravodajce, aby nálety vyšetřili.

Útoky se udály ještě za tmy, což vedlo ke spekulacím, že byly vedeny ze zahraničí. Libye podle armády ani nemá naváděné bomby, jež byly při náletu použity. Armádní mluvčí v televizi prohlásil, že šlo o „bezostyšnou zahraniční intervenci“.

Nově zvolený libyjský parlament nedávno požádal OSN o pomoc.

V podezření je Kaddáfího generál i Itálie

Všechny strany, které upadly do podezření – jmenovitě OSN, Itálie a Francie –, to však odmítly. Italský velvyslanec kvůli tomu dokonce vystoupil v libyjské televizi.

Několik zástupců protivládních milicí ovšem AP řeklo, že útočila libyjská letadla, zřejmě bývalého armádního generála Chalífy Haftára, který milice označuje za teroristy. Stroje podle milicí mohly vzlétnout z letecké základny západně od Tripolisu. Kancelář náčelníka generálního štábu to ale odmítla s tím, že základna je zavřená.

Související témata

V Libyi se v posledních týdnech stupňují boje mezi armádou a různými ozbrojenými skupinami a země se ocitla na prahu občanské války. Česká republika a další země kvůli tomu evakuovaly své diplomaty. [celá zpráva]

Reklama

Související články

V Libyi zastřelili liberální poslankyni

Neznámí ozbrojenci zastřelili ve východolibyjském městě Darná poslankyni Faríhu Barkávíovou. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP s odvoláním na místní...

Výběr článků

Načítám