Hlavní obsah

Letadlo nečekaně ztratilo výšku, kapitán spal, pilotka kontrolovala tablet

– Dillí

O víc než 1500 metrů nečekaně klesl indický boeing s téměř třemi stovkami lidí na palubě, když minulý týden letěl z Bombaje do Spojených států. Později se ukázalo, že kapitán stroje v tu dobu spal a druhá pilotka kontrolovala svůj tablet. Incident teď vyšetřuje indický úřad pro kontrolu letectví, informoval britský deník The Times.

Foto: Profimedia.cz

Boeing indické letecké společnosti Jet Airways

Článek

Stroj druhých největších indických aerolinek Jet Airways neočekávaně klesl z letové hladiny ve výšce deseti kilometrů o 1520 metrů. Turečtí letečtí dispečeři, nad jejichž územím Boeing 777 zrovna letěl, proto vyhlásili poplach a žádali po posádce vysvětlení manévru.

Letecká společnost se o události dozvěděla z anonymní stížnosti a oba piloty dočasně postavila mimo službu. Deník Times of India napsal, že když letadlo ztratilo výšku, kapitán zrovna spal, což je během dálkových letů běžné. Stroj měla v té době řídit druhá pilotka, ta ale kontrolovala letové informace na palubním tabletu a ztráty výšky si nevšimla.

List Times v této souvislosti připomněl to, co se loni stalo na palubě letadla společnosti Air India, které mířilo z Dillí do Bangkoku. Oba piloti si tehdy dopřáli 40minutový odpočinek v první třídě a poprosili palubní personál, aby za ně mezitím hlídal ukazatele letu. Jedna z letušek je vzbudila poté, co omylem vypnula autopilota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám