Hlavní obsah

Čína zasahuje proti křesťanům u hranic s KLDR

Čína zasahuje proti křesťanským charitativním skupinám působícím poblíž hranice se Severní Korejí. Tvrdí to zdroje z řad misionářů, na které se odvolává agentura Reuters. Zemi už tak musely opustit stovky pracovníků. Cílem čínského postupu je prý zastavit podporu pro Severokorejce, kteří do Číny utíkají kvůli hladomoru a pronásledování, jemuž čelí v KLDR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čína je přitom jen přestupní stanicí, většina severokorejských uprchlíků míří do Jižní Koreje. Soul uvedl, že letošní čísla zatím ukazují mírný pokles počtu uprchlíků z KLDR. Za první pololetí jich bylo zhruba 700, tvrdí jihokorejské úřady. Za poslední dva roky tento počet dosahoval čísla kolem 1500 ročně.

Čínské úřady podle Reuters vyšetřují jednoho Američana korejského původu, který vedl školu v pohraničním městě Tchu-men. Kanadský křesťanský pár, který v pohraničí vedl kavárnu, pak Čína podezírá z "aktivit ohrožujících bezpečnost státu".

Tisíc misionářů odešlo

V Číně údajně působilo na tři tisíce jihokorejských misionářů, tisícovka z nich ale musela zemi opustit, úřady jim většinou odmítly prodloužit vízum, říká pastor Simon Suh, který vede nedaleko Tchu-menu sirotčinec. Upozorňuje i na to, že vláda nechala uzavřít i celou řadu jihokorejských kostelů.

Jihokorejské a západní křesťanské skupiny v Číně zakládají školy, sirotčince a kavárny. Jejich cílem je dodat do Severní Koreje jídlo a další pomoc. Zástupci některých z nich byli ale podle Reuters přistiženi, jak pomáhají Severokorejcům s útěkem z vlasti.

Přizpůsobená teologie

Vládnoucí komunistická strana Číny je vůči náboženství ostražitá. Čínská státní média už minulý týden informovala, že si země vytvoří vlastní "křesťanskou teologii". Ta by se podle prohlášení vládního představitele pro náboženské otázky Wang Cuo-ana "měla přizpůsobit národním podmínkám" a být "propojena s čínskou kulturou".

Státní deník China Daily odhaduje, že v zemi žije 23 až 40 miliónů protestantů. Spousta církví v zemi ale nemá vládní povolení k činnosti, jejich stoupenci se ale přesto scházejí, a jsou tak terčem opakovaných zákroků vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám