Hlavní obsah

Čeští vojáci v Afghánistánu byli opět terčem útoků, změnili strategii

– Praha

Několikrát během července byli čeští vojáci v Afghánistánu terčem útoků. Napadáni byli hlavně z lehkých i protitankových ručních zbraní. Naštěstí nebyl nikdo z nich zraněn. Uvedla to mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci na základě ve Wardaku

Článek

Přetrvávají také raketové útoky na základnu Bagrám, kterou 2. strážní rota hlídá. Česká jednotka před měsícem zaznamenala největší ztráty v historii české armády. Při sebevražedném atentátu padli během hlídky u základny Bagrám čtyři vojáci, další pak zemřel po převozu do nemocnice v Česku.

Čeští vojáci se na hlídky vrátili tři dny po incidentu, několik dnů poté byl ale při střelbě na hlídku zraněn další voják, který obsluhoval střeleckou věž obrněného vozidla MRAP. Podobné útoky se podle Růžičkové poté odehrály ještě několikrát.

„Bezpečnostní situace v oblasti je složitá. V letním období se intenzita útoků na koaliční jednotky pravidelně stupňuje. Stejné je to i v Provincii Parwán, tedy v oblasti, kde působí 2. strážní rota," uvedla Růžičková.

Léto obdobím bojů

Období léta je v Afghánistánu nazýváno "fighting season", tedy období bojů. Povstalecké jednotky mohou být v této době zásobovány přes vysokohorské průsmyky ze sousedního Pákistánu, které přes zimu zapadají sněhem. Část nepřátelských bojovníků se proto na zimu stáhne a situace se zpravidla zklidní.

Vedení armády po incidentech zmiňovalo nutnost zavedení opatření, která by podobným událostem mohla předcházet. O podrobnostech ale nechtějí čeští vojáci kvůli bezpečnosti mluvit.

„Proběhlo celkové vyhodnocení a analýza obou červencových incidentů, na základě kterých byla přijata adekvátní opatření jak v taktické činnosti, tak ve způsobu provádění patrol. Konkrétní detaily nejsou s ohledem na operační bezpečnost veřejnou informací," poznamenala Růžičková.

Na hlídky ve více lidech

Vojáci v Afghánistánu například jezdí na hlídky ve více lidech, důkladněji si hlídají své okolí a snaží se být obezřetnější v kontaktu s místními obyvateli. Změnil se také čas hlídek. Česká strážní jednotka v Afghánistánu, ve které slouží 150 vojáků, již byla po červencových ztrátách doplněna na plné počty. Poslední z vojáků se k jednotce připojil 19. července.

Současná jednotka bude v zemi působit asi dva měsíce, poté by je měli vystřídat kolegové především ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice. Působení české armády v Afghánistánu na roky 2014 a 2015 musí schválit vláda a Poslanecká sněmovna.

Armáda rozsah misí navrhuje ve stejném rozsahu jako dosud. Vše ale komplikuje politická situace v Afghánistánu spojená s nedávnou volbou nového prezidenta. Do jmenování nové hlavy státu nemají spojenci partnera, se kterým by mohli podepsat smlouvu o dalším setrvání aliančních jednotek v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám