Hlavní obsah

Mandelova exmanželka chce majetek, napadla závěť

Winnie Madikizelaová-Mandelová, druhá manželka bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely, právně napadla jeho závěť. V dopise, který zaslal její právník správcům Mandelovy pozůstalosti, tvrdí, že její děti mají nárok na dům ve vesnici Qunu, kde prožil slavný bojovník proti apartheidu své dětství a byl zde po své smrti pohřben.

Foto: Profimedia.cz

Winnie Madikizelaová-Mandelová

Článek

Winnie se s jihoafrickým politikem rozvedla v roce 1996. Manželé byli 38 let, z toho 27 let strávil Mandela ve vězení za své politické aktivity v boji proti tehdejšímu režimu rasové segregace v JAR. Nyní tvrdí, že nemovitost v Qunu odkoupila v roce 1989, když byl Mandela ještě ve vězení. Podle místních tradic má tak prý k domu vlastnické právo a nezáleží na tom, že se následně rozvedli.

Mandela zemřel po dlouhé nemoci loni 5. prosince ve věku 95 let. Zanechal po sobě majetek v hodnotě kolem 46 miliónů randů (přes 84 miliónů korun). Rozdělil ho mezi rodinu, své spolupracovníky, školy, kde se učil a studoval, a rovněž stranu Africký národní kongres (ANC).

Určitý finanční obnos získaly i Mandelovy děti a vnoučata. Exmanželka podle poslední vůle vůbec nic.

Nelson Mandela byl třikrát ženatý. Jeho první manželkou byla Evelyn Maseová, se kterou byl 12 let do roku 1957. Měl s ní čtyři děti, z nichž tři již zemřely. S druhou manželkou Winnie měl dvě dcery. Jeho třetí ženou se stala Graça Machelová, vdova po mosambickém prezidentovi Samorovi Machelovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám