Hlavní obsah

Fotka na Facebooku rozpoutala v Pákistánu násilí, při němž zemřela žena s vnučkami

– Islámábád

Pákistánku a její dvě vnučky patřící k relativně novodobé islámské sektě ahmadíja zabil rozhořčený dav, když jeden z členů sekty údajně zveřejnil na Facebooku rouhačský materiál. S odvoláním na pákistánskou policii o tom v pondělí informovala agentura Reuters.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Pákistánští milicionáři u sanitky

Článek

Nepokoje vypukly v neděli večer v pákistánském městě Gudžránvála, které leží asi 220 kilometrů jihovýchodně od metropole Islámábádu. Střety vyvolala ostrá hádka mezi dvěma mladými muži, z nichž jeden, hlásící se k sektě ahmadíja, údajně vyvěsil na Facebooku „nepřijatelný materiál”. Podle agentury AP muž umístil na Facebook údajně znesvěcující fotografii svatyně Ka'aba v saúdskoarabské Mekce.

„Později dav 150 lidí přišel na policejní stanici a žádal registraci případu rouhání. Zástupy dalších lidí začaly mezitím napadat a zapalovat domy členů sekty ahmadíja,” sdělil jeden z policistů citovaný agenturou Reuters. „Útočníci začali plenit domy, odnášeli veškeré cennosti, vytahovali nábytek na ulici a zapalovali ho... Další nepřetržitě stříleli do vzduchu,” popsal scénu jeden ze svědků.

Oběti se udusily kouřem

Při nepokojích zahynula žena, sedmiletá dívka a holčička v kojeneckém věku. Údajně se udusily kouřem. Podle mluvčího komunity ahmadíja šlo o nejhorší útok na sektu od napadení modlitebních míst ahmadíjů před čtyřmi roky, při nichž bylo v Pákistánu zabito 86 členů sekty.

Sektu ahmadíja označují jako kacířskou sektu vyznavači sunnitské i šíitské větve islámu, mimo jiné i proto, že nepovažuje Muhammada za posledního proroka. Založil ji v roce 1882 Mirza Gulám Ahmad, který se později prohlásil za druhé zjevení Ježíše.

Pákistánský zákon z roku 1984 neřadí členy sekty ahmadíja mezi muslimy a zakazuje jim používat muslimské pozdravy, odříkávat muslimské modlitby či nazývat jejich svatyně mešitami. Mnozí Pákistánci považují příslušníky sekty za kacíře. Sami přitom vycházejí ze sunnitského islámu, modlí se směrem k Mekce a uznávají hadísy - soubor věroučných tradic o životě a postojích proroka Muhammada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám