Hlavní obsah

Letadlo se 116 lidmi se zřítilo v Mali

Alžír
Aktualizováno

Letadlo společnosti Air Algerie zmizelo ve čtvrtek při letu z Burkiny Faso do Alžíru. Místní aerolinky oznámily, že s ním ztratily kontakt asi hodinu po startu z Ougadougou. Na palubě letounu MD-83 bylo 116 lidí. Alžírská televize původně uvedla, že se letoun zřítil v bouři v Nigeru, OSN však upřesnila, že stroj spadl v sousedním státě Mali.

Foto: Stringer/spain, Reuters

Letoun MD-83 španělské společnosti Swiftair.

Článek

Letadlo patří španělské společnosti Swiftair, let ale provozují Air Algerie.

Stroj vystartoval po jedné hodině v noci z Burkiny Faso a v Alžíru měl přistát po páté hodině ráno. To se ale nestalo. Generál mise OSN Koko Essien uvedl, že letadlo spadlo v Mali mezi městy Gao a Tessalit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve čtvrtek odpoledne trosky stroje objevily dvě francouzské stíhačky, oznámilo francouzské ministerstvo obrany.

Podle zdroje z letecké společnosti bylo na seznamu cestujících 110 jmen. Posádku tvořilo šest lidí, podle španělské agentury EFE Španělů.

Podle facebookového profilu letiště v Ouagadougou bylo na palubě letadla kromě 54 Francouzů údajně také 28 občanů Burkiny Faso, 20 Libanonců, pět Kanaďanů, čtyři Němci, jeden Lucemburčan a jeden Švýcar. Na rozdíl od seznamu letecké společnosti tedy uvádí o tři cestující více.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

„Služba letecké navigace ztratila spojení s letadlem Air Algerie letícím z Ouagadougou do Alžíru ve čtvrtek padesát minut po startu,“ oznámily aerolinky podle národní tiskové kanceláře APS. Letadlo se tou dobou mělo nacházet nad Mali.

Podle zdroje agentury AFP se letadlo blížilo k alžírské hranici a posádka byla požádána, aby kvůli nízké viditelnosti změnila kurz. Hrozilo totiž, že by se letoun mohl srazit s jiným strojem, který letěl na trase Alžír–Bamako. Po změně kurzu věž ztratila s letadlem kontakt.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Air Algerie na letišti v Alžíru

Trasa letu AH 5017 vede přes východní část Mali, kde jsou aktivní islámští sunnitští radikálové. Po stroji má pátrat dvojice stíhaček Mirage 2000, které na místo vyslaly francouzské úřady.

Let obvykle trvá čtyři hodiny. Spoj je obsluhován čtyřikrát týdně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám