Hlavní obsah

Kvůli letišti odstřelili vrcholky hor, pro piloty bude přistání výzva

Najít u města Che-čch' v jihočínské autonomní oblasti Kuang-si ploché místo pro stavbu letiště je problém. Místní úřady ho proto vyřešily po svém. Dynamitem nechaly odstřelit vrcholky několika hor a přistávací dráha ve výšce 677 metrů nad mořem je teď těsně před otevřením.

Foto: Profimedia.cz

Jako přistání na letadlové lodi, letiště v Che-čch

Článek

Mezi vrcholky okolních kopců působí letiště jako zjevení. Přistávací dráha bude jen dva kilometry dlouhá a 56 metrů široká. Z obou stran pak od něj spadají strmé srázy. Podle starosty města Che-čch' to pro piloty bude, jak by „přistávali na letadlové lodi“.

„Poslali jsme muže s trhavinou, kteří vykopali díry a vyhodili vrcholky hor do povětří. Byl to jediný způsob, jak je zarovnat. Pak jsme zaplnili údolí mezi horami,“ popsal Wej Jüan-če, mluvčí společnosti spravující letiště, podle serveru The Telegraph způsob, jak dělníci spojili jednotlivé kopce mezi sebou.

Nové letiště má být v provozu na konci srpna. Stavba vyjde v přepočtu na necelé tři miliardy korun.

„Stavbu letiště jsme začali plánovat v roce 2001. Zabralo nám hodně času zjistit, jestli to bude proveditelné,“ dodal mluvčí. Jeho společnost prý zvažovala i jiné lokality, ale nakonec zvítězila ta „nejjednodušší varianta“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám