Hlavní obsah

Obětí viru ebola v západní Africe přibývá

Freetown

Za pouhé tři dny zemřelo v západoafrických zemích Sierra Leone a Libérie 19 lidí v důsledku nakažení virem ebola. Oznámila to v pátek Světová zdravotnická organizace (WHO). Tato vysoká čísla ukazují, že snaha o zastavení epidemie je závod s časem, uvedla organizace Lékaři bez hranic (MSF), jejíž zdravotníci v zasažených oblastech pomáhají. Nákaze od února podlehlo již 539 lidí.

Foto: Reuters

Lékaři odebírají vzorky krve pro testy na přítomnost viru eboly u pacientů v nemocnici ve městě Kenema v Sieře Leone

Článek

Od 6. do 8. července přibylo v Sieře Leone 32 případů nákazy a zemřelo 15 lidí, v Libérii se objevilo 11 nových případů a čtyři úmrtí. "Situace v obou zemích je stále nejistá, přibývá velké množství nových případů i obětí," uvedla WHO ve svém prohlášení.

"Jsme pod obrovským časovým tlakem. Čím déle nám bude trvat vyhledání nemocných a lidí, s nimiž (nemocní) přišli do kontaktu, tím obtížněji bude možné dostat nemoc pod kontrolu," okomentovala situaci v Sierra Leone Anja Wolzová z organizace Lékaři bez hranic.

"Stále nevíme, kolik vesnic bylo zasaženo. Obávám se, že jsme zatím odhalili jen viditelnou část ledovce," dodala.

Lékařů je málo

Organizace MSF je nyní na hranici svých personálních možností, proto se zaměřuje hlavně na péči o pacienty v izolačních jednotkách a osvětu mezi místními lidmi. Jen v Sierra Leone má organizace v tuto chvíli okolo 150 mezinárodních a místních spolupracovníků.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká.

Současná epidemie nemoci vypukla na konci ledna nejprve na jihu Guineje, ale postupně se rozšířila do sousedních států Sierry Leone a Libérie. Poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 osob. Polovina z nich zemřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám