Hlavní obsah

Sportovní diplomacie: KLDR posílá na jih roztleskávačky

Poprvé po téměř deseti letech pošle KLDR do Jižní Koreje tým svých roztleskávaček. Budou doprovázet severokorejské sportovce na Asijské hry, které bude v září hostit město Incheon. Roztleskávačky a sportovci mají „zlepšit vztahy“ mezi oběma zeměmi, uvedla severokorejská agentura KCNA.

Foto: Profimedia.cz

Tým severokorejských roztleskávaček na fotbalovém utkání. Snímek z roku 2003

Článek

„Rozhodli jsme se vyslat skupinu roztleskávaček spolu se sportovci na 17. Asijské hry, aby se zlepšily vztahy mezi severem a jihem a vytvořila atmosféra národního usmíření,“ oznámila severokorejská státní televize.

„Je potřeba ukončit veškeré pomlouvání a urážky, které podporují neporozumění a nedůvěru,“ stálo v prohlášení.

KLDR naposledy vyslala tým roztleskávaček do Jižní Koreje v roce 2005. Tehdy jich za hranici vyrazilo 101 a byla mezi nimi i Ri Sol-ču, která se později provdala za vůdce Kim Čon-una.

Foto: Profimedia.cz

Tým severokorejských roztleskávaček na fotbalovém utkání. Snímek z roku 2003

Od konce korejské války Pchjongjang dovolil svým roztleskávačkám vyjet na jih pouze třikrát, uvedla BBC.

Podle analytiků je tento ohlášený krok snahou uklidnit napětí vyvolané v poslední době severokorejskými testy raket krátkého doletu. [celá zpráva] KLDR také nedávno pohrozila, že provede v pořadí už čtvrtý jaderný test. [celá zpráva]

Minulý týden agentura KCNA zveřejnila záběry a informace o tom, že Kim Čong-un osobně řídil rozsáhlé vojenské cvičení a pohrozil, že nepřátelé budou litovat případné invaze. Kde a kdy přesně se manévry odehrály, ale není jasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám