Hlavní obsah

Po bombovém útoku v Nigérii zůstalo pět desítek mrtvých

• Aktualizováno

Přinejmenším 56 mrtvých si vyžádal bombový atentát na tržišti v severonigerijském městě Maiduguri. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, pravděpodobně však za ním opět stojí islamistické hnutí Boko Haram. Vyšetřovatelům se v úterý také podařilo zatknout podnikatele, který údajně stál v čele zpravodajské sítě islamistů.

Foto: Jossy Ola, ČTK/AP

Místo výbuchu v nigerijském Maiduguri

Článek

Město Maiduguri je metropolí státu Borno, který je baštou islamistů z Boko Haram. Výbuch otřásl tržištěm v ranních hodinách, kdy tam nakupuje nejvíce lidí. Výbušnina byla údajně ukryta ve voze plném uhlí.

Nigerijská armáda zatkla v pondělí podnikatele, kterého podezřívá, že vedl zpravodajskou síť islamistické organizace Boko Haram. Babuji Yaari pomáhal islamistům naplánovat řadu útoků, včetně atentátu na tradičního vládce města Gwoza a únosu téměř 300 školaček z gymnázia ve městě Chibok.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí ministerstva obrany Chris Olukolade uvedl, že zatčený muž využil svého členství v jedné provládní skupině "jako kamufláž, ačkoliv zůstal aktivním teroristou". Úřady zadržely také dvojici žen, jedna je podezřelá ze zprostředkování plateb dalším bojovníkům.

Symbol bezmoci

Vládní vojenská operace proti teroristům z Boko Haram trvá už rok, zatím ale nepřinesla porážku rebelů, jejichž cílem je vytvořit na severu země islámský stát. Jejich aktivity destabilizují severovýchod Nigérie, která má největší ekonomiku na africkém kontinentu.

Rebelové z Boko Haram v dubnu unesli více než 270 dívek, z nichž 219 stále zůstává v zajetí. Boko Haram se tak stala symbolem vládní bezmoci chránit civilní obyvatelstvo před útoky.

USA má omezené možnosti

Spojené státy poskytují Nigérii pomoc na poli zpravodajské činnosti. Vzhledem k tomu, že skupina Boko Haram takřka neprovádí žádné mezinárodní finanční operace, má Washington jen omezené možnosti, jak Nigérii pomoci. K financování své sítě využívají teroristé systém kurýrů, kteří doručují hotovost v rámci Nigérie a do sousedních zemí.

Americké ministerstvo financí má údajně důkazy, že Boko Haram finančně podpořila také organizace Al-Káida v islámském Maghrebu, což je odnož džihádistické skupiny, kterou založil Usáma bin Ládin.

Hlavním zdrojem příjmů pro nigerijské radikály je ale výkupné. Někteří američtí představitelé odhadují, že za propuštění majetného Nigerijce dostane teroristické hnutí milión dolarů (přes 20 miliónů Kč). S Boko Haram prý sympatizují i některé nigerijské náboženské skupiny, které jsou v opozici vůči centrální vládě. Pro toto tvrzení ale neexistují důkazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám