Hlavní obsah

Čínský ministr poprvé přiletěl na Tchaj-wan, návštěvu provázejí demonstrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Vůbec první čínský ministr přiletěl ve středu na Tchaj-wan na oficiální návštěvu. Jeho úkolem je obnovit vztahy s ostrovem, který má od konce čínské války v roce 1949 vlastní vládu, ale Peking ho nadále považuje za svou vzbouřeneckou provincii. V Tchaj-peji už se shromažďují protičínští demonstranti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První čínský ministr přiletěl na oficiální návštěvu Tchaj-wanuVideo: Reuters

 
Článek

První protesty proběhly už na letišti. Proti demonstrujícím tvrdě zasáhla policie.

Čínský ministr úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu Čang Č’-ťün krátce po příletu odjel na soukromé rozhovory se svým tchajwanským protějškem, napsala agentura AP.

Foto: Wally Santana, ČTK/AP

Čínský ministr úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu Čang Č'-ťün po příletu do Tchaj-peje

Čína a Tchaj-wan zahájily postupné sbližování v roce 2008, kdy tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou souhlasil, že odsunou politické záležitosti a budou budovat vzájemné vztahy na čistě ekonomickém základě.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Demonstrace proti návštěvě čínského ministra na tchajpejském letišti

Obě strany postupně podepsaly 21 dohod, v loňském roce jejich vzájemný obchod vystoupal na 124,4 miliardy dolarů a na Tchaj-wan přijely asi tři milióny čínských turistů, což bylo dříve zakázané.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Tchajwanský policista zasahuje proti protičínskému demonstrantovi

Letos v březnu ale stovky protestujících, vedených studenty, obsadily parlament v Tchaj-peji s cílem zabránit ratifikaci dohody o dvoustranné liberalizaci obchodu. Protesty trvaly 24 dní, během nichž se do nich postupně zapojovalo stále více lidí, až jejich počet dosáhl několika tisíc. Mnozí účastníci tohoto „slunečnicového hnutí" požadovali, aby Tchaj-wan ukončil paktování s Čínou, kterou řada obyvatel ostrova stále považuje za svého nepřítele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám