Hlavní obsah

Vzbouřený libyjský generál opět nasadil na islamisty letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Bojová letadla vzbouřeného libyjského generála Chalífy Haftara ve středu zaútočila na pozice Brigády 17. února v Benghází, která má velmi blízko k islamistické skupina Ansar aš-Šaría. Haftar, který má podporu vojáků, tvrdí, že současná vláda nepodniká dost tvrdé kroky proti islámským radikálům, a jednou už obsadil parlament.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Bojovník Brigády 17. února v Benghází.

Článek

Nejmenovaný svědek a činitel libyjského letectva uvedl, že dvě stíhačky bombardovaly základnu patřící islamistické skupině Brigády 17. února, která operuje na východě města. Na tu útočil už dříve. [celá zpráva]

Místní obyvatelé žijící poblíž v panice utíkali ze svých domovů. Brigáda 17. února se bránila odpálením protiletadlových střel.

Nálet následoval jen den poté, co skupina Ansar aš-Šaría vyzvala k boji s Haftarovými jednotkami. Bývalý generál podle ní „otevírá dveře do pekel", jestliže bude pokračovat ve své ofenzívě. Skupina rovněž varovala Spojené státy a arabské země jako Egypt, Saúdská Arábie či Spojené arabské emiráty před vyjádřením podpory Haftarovi.

Haftar, který byl náčelníkem štábu za vlád Muammara Kaddáfího, proti němuž se později postavil, podnikl v poslední době několik útoků v Benghází i v Tripolisu. Tvrdí, že chce zastavit islamisty, kteří po pádu Kaddáfího posílili.

Obsadili parlament, protože podle něj vláda podporuje teroristy, což popírá. Vedení sněmovny jeho akci označilo za pokus o převrat. Haftarovi muži poté budovu parlamentu opustili, ale nadále jsou v metropoli. [celá zpráva]

Haftara podporuje část libyjské armády i některé milice.

Libye prožívá vleklou krizi od svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Místní vládní představitelé doufají, že krizi by mohly vyřešit předčasné parlamentní volby. Ty se podle volební komise uskuteční 25. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám