Hlavní obsah

Nucené krmení vězně na Guantánamu se zakazuje, rozhodl americký soud

Washington

Nucené krmení syrského vězně, který drží hladovku ve věznici na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě, se zakazuje. Rozhodla o tom v pátek soudkyně federálního soudu ve Washingtonu.

Článek

Soudkyně Gladys Kesslerová rozhodla, že vojáci nesmí nutit stravu Syřanu abú Vaílovi Zijábovi minimálně do středy, kdy proběhne slyšení jeho případu. Jedná se o první podobný rozsudek týkající se vězně na Guantánamu, kde vojáci násilím krmili jen za loňský rok 46 ze 166 vězňů.

Soudkyně zároveň armádě zakázala Zijába násilím vytahovat z cely, když odmítne jít na společné stravování. Americké vládě pak Kesslerová nařídila, aby do okamžiku slyšení uchovala všechny videozáznamy, na nichž jsou vězni krmeni proti své vůli.

Mluvčí ministerstva obrany Todd Breasseale oznámil, že se rozhodnutí soudkyně podrobí, i když vojáci prý jednají ve snaze zachránit život svých svěřenců. Aby udržela hladovkáře naživu, používá americká armáda tekutou stravu, kterou do vězňů vpravuje pomocí trubičky zavedené nosem do žaludku.

Zásadní zlom v celé kauze

Loni v červenci soudkyně Kesslerová ještě Zijábovu žádost o zastavení krmení zamítla s poukazem na to, že by překročila svou pravomoc. Tehdy prohlásila, že oprávnění zakročit má pouze prezident Barack Obama. V únoru však washingtonský odvolací soud rozhodl, že soudci mají právo o stížnostech guantánamských vězňů rozhodovat. Podle Zijábova právníka Coriho Cridera se jedná o zásadní zlom v celé kauze.

„Jsem rád, že se tímto případem soudkyně Kesslerová zabývala se vší vážností, a těším se na soudní slyšení, kde budeme moci ukázat, jak hrozně armáda s panem Zijábem a dalšími zachází," dodal Crider.

Bez obžaloby je držen už 12 let

Dvaačtyřicetiletý Zijáb je držen na Guantánamu bez obžaloby od srpna 2002. Věznice Guantánamo funguje od ledna téhož roku, kdy tam byli dopraveni první zadržení podezřelí z teroristických akcí či z příslušnosti k hnutí Taliban nebo síti Al-Káida. Od té doby prošlo věznicí téměř 800 osob, z nichž drtivá většina nebyla nikdy obviněna.

Pod tlakem veřejnosti a některých vlád urychlily USA v roce 2007 výslechy a většinu zadržených propustily nebo předaly justici. K březnu 2013 bylo na Guantánamu 166 vězňů, asi polovina z nich jsou Jemenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám