Hlavní obsah

Obama podpořil ve sporu o ostrovy Senkaku Japonsko proti Číně

Tokio

Čínsko-japonský územní spor by měl být vyřešen mírovou cestou, řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci v Tokiu americký prezident Barack Obama. Zdůraznil zároveň, že strategické ostrovy Senkaku, na které si činí nárok Peking, jsou historicky pod japonskou správou a jejich status by se neměl jednostranně měnit.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abe

Článek

Spojené státy a Japonsko spojuje bezpečnostní smlouva, která se vztahuje na všechna území pod japonskou správou, řekl Obama v souvislosti se sporem o ostrovy Senkaku, které v Číně nesou jméno Tiao-jü.

V listopadu Čína vyhlásila nad souostrovím zónu vzdušné obrany, kde se všechna letadla musejí při průletu identifikovat. Toto opatření pobouřilo USA, Japonsko a Jižní Koreu, které novou zónu odmítly uznat. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Spor o souostroví, který vedl k největšímu napětí mezi Čínou a Japonskem za posledních několik desítek let, je podle šéfa Bílého domu zapotřebí řešit dialogem. Obě strany by se měly zdržet silných vyjádření, prohlásil Obama.

Šéf Bílého domu přijel na státní návštěvu Japonska po téměř dvaceti letech. Ve středu večer Obama dlouho jednal s japonským premiérem Šinzó Abem. „Společně vyšleme světu zprávu o tom, že japonsko-americké přátelství je nezlomné a pevné,“ komentoval jednání Abe.

Nové Japonsko

Za Abeho vlády se Japonsko postupně mění a ustupuje od striktního poválečného pacifismu.

V reakci na posilování čínských ozbrojených sil posiluje svou armádu a uvažuje o změně poválečné ústavy, takže by například vojáci mohli být nasazováni i mimo hranice Japonska.

Za současného premiéra také roste nacionalismus a Abe navštívil i spornou šintoistickou svatyni Jasukuni v Tokiu. Tam je mezi 2,5 miliónu válečných padlých uctíváno také 14 válečných zločinců, odsouzených po roce 1945.

Setkání s císařem

Obama zahájil čtvrteční, druhý den pobytu v Japonsku oficiální schůzkou s císařským párem.

Císař Akhito přivítal amerického hosta ve svém paláci s vojenskými poctami. Po protokolárním uvítání se Obama a jeho hostitelé odebrali k soukromému rozhovoru.

V Japonsku zůstane americký prezident do pátku, během cesty po Asii navštíví i Jižní Koreu, Malajsii a Filipíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám