Hlavní obsah

Že by ztracený boeing skutečně někde přistál? Pátrači začínají mít nemožné za možné

– Kuala Lumpur

Mezinárodní pátrací týmy, které už týdny bezvýsledně hledají v Indickém oceánu stopy po zmizelém malajsijském Boeingu 777, zvažují, že přeorientují své snahy zcela jiným směrem, pokud se jim nepodaří v nejbližších dnech potvrdit, že letadlo pohltilo moře právě v této oblasti. Vracejí se také ke zdánlivě nemožné variantě, že letoun skutečně někde přistál.

Foto: Tomasz Bartkowiak, Reuters

Zmizelý Boeing 777 Malaysia Airlines na archivním snímku.

Článek

„Možná to budeme muset brzy přehodnotit a prozkoumat tuto možnost, pokud v příštích několika dnech nedosáhneme pozitivního výsledku,“ cituje malajsijský deník The New Straits Times zástupce mezinárodních pátracích týmů.

Zdroj nicméně neuvádí, v jaké zemi mohlo letadlo přistát nebo se zřítit. Potvrdil ale, že by se mohlo takříkajíc od nuly rozjet úplně nové pátrání v jiné oblasti.

„Myšlenka, že by stroj někde přistál, není až tak nemožná vzhledem k tomu, že jsme dosud nenašli jediný úlomek, který by mohl být spojen s letem MH370,“ řekl zdroj listu. „Ovšem možnost, že by nějaká konkrétní země to letadlo ukrývala, když po něm dvacítka ostatních států pátrá, se jeví jako absurdní,“ dodal.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci australské armády spouštějí do moře ponorku Phoenix, která pátrá po zmizelém Boeingu 777.

Určit, zda ztracený boeing opravdu skončil v Indickém oceánu, je ale podle něj nadmíru obtížné, přestože k tomu dosavadní výpočty směřují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Miniponorka Bluefin pátrá po zmizelém boeinguVideo: US Navy Video, Reuters

Svědci prý viděli nízko letící letoun

Již dříve se objevila svědectví rybářů a vesničanů na severovýchodě Malajsie, kteří údajně spatřili nebo zaslechli letadlo letící velmi nízko a vysokou rychlostí přes džungli směrem na západ, a to v době, kdy let MH370 ztratil kontakt s pozemní letovou kontrolou.

Malajsijští vyšetřovatelé se spolu s experty ze společnosti Inmarsat snažili rozluštit polohu letadla z údajů ze satelitní komunikace, ale neúspěšně.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

„Komunikační satelit zajišťuje komunikaci. To plyne už z jeho názvu,“ vysvětlil zdroj listu New Straits Times, proč nebylo možné zjistit polohu stroje poté, co se 45 minut po startu odmlčel transpondér.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Posádka australského letadla pátrá po troskách zmizelého boeinguVideo: Reuters

Pátrání se rozšíří

Deník píše, že pátrací týmy do oblasti Indického oceánu, na kterou se nyní soustřeďuje pozornost, vyšlou další lodě a letadla. Zároveň se ale oblast rozšíří, protože už teď panují obavy, že se pátrá sice intenzivně, ale na úplně špatném místě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínští záchranáři zachytili signály z černé skříňky dvakrát během dvou dnůVideo: Reuters

„Neexistuje jediný fyzický důkaz, že se ocitáme na správném místě, jen vědecké výpočty. Pokud ponorka Bluefin vrak letadla najde, bude to jen dílem štěstí,“ prohlásil pátrač.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Příbuzní čínských pasažérů letu MH370 na setkání v Pekingu

Malajsijské úřady doufají, že se do pátrání po letadle, které zmizelo před měsícem a půl, zapojí více zemí přinejmenším tím, že poskytnou data ze svých radarů.

Podle deníku totiž vyšetřovatelé nemají k dispozici tolik údajů, kolik by potřebovali. Ujišťují přitom, že v rámci pátrání je zajímá určitý výběr dat, ze kterého nelze získat informace, jež by ohrozily bezpečnost země, která údaje poskytla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám