Hlavní obsah

Letecké pátrání po zmizelém boeingu přerušili kvůli cyklónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

Australské úřady v úterý přerušily pátrání ze vzduchu po zmizelém Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines kvůli cyklónu Jack, který se blíží k prohledávané oblasti. Během dne se přitom na pátrání mělo podílet deset letadel a deset lodí. V akci je stále miniponorka, která ale zatím nic neobjevila.

Foto: Reuters

Posádka australské lodě HMAS Perth pátrá po troskách boeingu.

Článek

„Rozhodly o tom současné meteorologické podmínky, vysoké vlny a špatná viditelnost,“ uvedlo ve své zprávě Společné koordinační centrum pátrání, podle kterého by „jakékoli pátrání ze vzduchu bylo neefektivní a potenciálně nebezpečné“.

Lodě v pátrání pokračují, jak bylo naplánováno, a po deváté se dálkově ponořila miniponorka Bluefin-21. Ta ale zatím nenašla žádné stopy po černých skříňkách ani po troskách letadla. Středisko pro koordinaci pátrání podle agentury AP sdělilo, že ponorka prozkoumala více než 80 procent z vytyčené zóny o rozloze 310 kilometrů čtverečních.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Miniponorka Bluefin pátrá po zmizelém boeinguVideo: US Navy Video, Reuters

Oblast byla určena na základě opakovaně zachycených signálů, o nichž se předpokládalo, že pocházejí z černých skříněk. Místo navíc odpovídalo tomu, kde byla naposledy zachycena odpověď letadla družici zajišťující mobilní komunikaci přes satelit.

Ve středu Bluefin ukončí prohledávání vytipované oblasti, kde se předpokládalo, že by černé skříňky mohly být. Roste proto tlak na další strategii pátrání.

Nejdražší pátrání v historii aviatiky

Už minulý týden se spekulovalo o ukončení nebo výrazném omezení pátrání, které je dosud nejnákladnější v historii letectví. Austrálie dosud náklady nezveřejnila, ale malajsijský letecký expert Ravikumar Madavaram ze společnosti Frost & Sullivan Asia Pacific odhadl, že Malajsie, Čína a Austrálie za ně utratily už 100 miliónů dolarů.

„Je obtížné teď říci, kolik činí náklady, ale rozhodně je to největší operace v historii a co do nákladů by mohla být nejdražší,“ uvedl pro AFP.

V soboru CNN odhadla, že by prodloužené pátrání a vyzvednutí trosek za přispění dalších privátních firem mohlo přijít na 234 miliónů dolarů. Malajsie by si přitom přála nasazení více ponorek.

Reklama

Výběr článků

Načítám