Hlavní obsah

KLDR možná připravuje jaderný test, varoval Soul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Jižní Korea zaznamenala zvýšenou aktivistu na severokorejské jaderné střelnici. V úterý to oznámilo jihokorejské ministerstvo obrany. Mohlo by to podle něj nasvědčovat tomu, že se Pchjongjang chystá ke čtvrtému jadernému testu.

Foto: Reuters

Satelitní snímek jaderného zařízení Jongbjonu, kde se může získávat plutonium

Článek

”Naše armáda aktuálně zpozorovala velkou aktivitu na a okolo jaderné střelnici Pchunggje,” uvedl mluvčí ministerstva obrany podle agentury AFP, „domníváme se, že sever by mohl provést překvapivý jaderný test, anebo tvrdit, že jadernou zkoušku uskutečnil.” Generální štáb podle mluvčího již zřídil zvláštní skupinu pro případ, že by Pchjongjang provedl podzemní test.

Americký prezident Barack Obama má v pátek přiletět do Soulu na dvoudenní návštěvu v rámci asijského turné. Jihokorejský tisk se domnívá, že Pchjongjang by se během této návštěvy mohl dopustit provokace.

Čtvrtým testem Severní Korea pohrozila na konci března. Stalo se tak poté, co Pchjongjang provedl několik testů raket krátkého i středního doletu.

Odborníci tehdy severokorejské výhružky o „posílení jaderného odstrašování” pokládali za další z reakcí na tehdejší společné jihokorejsko-americké vojenské manévry. Cvičení KLDR několikrát označila za nácvik k invazi.

Letecké manévry KLDR

V pondělí kvůli pokračujícím leteckým manévrům jihokorejských a amerických vzdušných sil nařídil severokorejský vůdce Kim Čong-un cvičení svého letectva a protivzdušné obrany. Kim byl spokojen s tím, jak letectvo „vyhladilo nepřítele do posledního“. Letcům ještě připomněl: „Letecká bitva nedovoluje žádné otálení.“ Podle něj mají piloti zintenzívnit výcvik, aby byly plně připraveni jednotky odvracet smrt ze vzduchu a výtečně ovládat v boji moderní zbraně.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Americký expert Siegfried Hecker, který izolovanou KLDR v minulých letech několikrát navštívil, před rokem usoudil, že Severní Korea by potřebovala provést ještě nejméně jeden další jaderný zkušební výbuch, aby byla schopná vyvinout jadernou nálož pro raketu.

Reklama

Výběr článků

Načítám