Hlavní obsah

Počet obětí havárie korejského trajektu překročil stovku

– Soul • Aktualizováno

Na 108 stoupl počet potvrzených obětí ztroskotání jihokorejského trajektu Sewol poté, co záchranáři vytáhli v úterý z trosek lodi dalších 17 těl. Uvedla to agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejskou pobřežní stráž. Dalších 194 lidí je stále nezvěstných. Ještě ráno byly uváděny 104 potvrzené oběti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři přepravili těla obětí z potopeného trajektu do přístavuVideo: Reuters

 
Článek

Záchranáři očekávají, že konečná bilance dosáhne tří stovek mrtvých, protože šestý den po neštěstí už nezbývá skoro žádná naděje, že by někdo mohl přežít v případných vzduchových kapsách v téměř zcela potopeném plavidle.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Záchranáři u potopeného trajektu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Operace pod hladinou se soustředí na třetí a čtvrtou palubu, zatímco lodě budou prohledávat vody, aby zabránily tomu, že by proudy mohly odnést těla,” uvedl mluvčí krizového týmu.

Právě na palubách se předpokládá nejvíce obětí. Pátrání nyní usnadňuje klidné počasí, dodal mluvčí: „Prohledávání půjde hladce, protože podle předpovědi budou vlny v místě záchranné operace vysoké asi půl metru a rychlost proudu je nízká.”

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Trajekt ztroskotal minulý týden, ve středu ráno místního času, nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu. Na palubě v té době bylo 476 lidí, z toho 339 dětí a učitelů na školním výletu.

Kapitán lodi a větší část posádky se ocitla mezi 174 zachráněnými trosečníky. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje přirovnala postup některých členů posádky k vraždě. [celá zpráva]

Kapitán opustil loď mezi prvními. [celá zpráva]

Ztroskotání trajektu Sewol je jedním z nejhorších neštěstí v moderních jihokorejských dějinách. Skoro tři stovky obětí si vyžádalo potopení trajektu u západního pobřeží země v roce 1993.

O dva roky později zahynulo více než 500 lidí při zhroucení střechy nákupního střediska v Soulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám