Hlavní obsah

Pátrání po malajsijském letadle je stále více beznadějné, černé skříňky mlčí

Perth

Pátrání po letadle společnosti Malaysia Airlines, které se ztratilo 8. března s 239 lidmi na palubě cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, se zdá stále více bezvýsledné. Úřady už také oznámily, že baterie černých skříněk Boeingu 777 se už vybily a žádný signál nevysílají. Pátrání navíc ohrožuje tropická bouře Jack.

Foto: Reuters

Australský hlídkový Lockheed AP-3C Orion přelétává nad pátrací lodé HMAS Ocean Shield v Indickém oceánu.

Článek

Do pátrání se v neděli zapojilo asi deset vojenských letadel a 11 lodí. Hledání případných trosek na mořské hladině má podle úřadů trvat nejméně do úterý. Do oceánu byla na svou devátou misi spuštěna robotická ponorka amerického vojenského námořnictva Bluefin-21, která již prozkoumala asi dvě třetiny vymezené pátrací oblasti, ale nic nenašla. Australské úřady, které pátrací akce koordinují, v sobotu uvedly, že mise robotické ponorky skončí do sedmi dnů.

Nejdražší operace v historii letectví

Teprve před dvěma týdny se podařilo zachytit možné signály z černých skříněk letounu. Od té doby se ale podle úřadů jejich baterie vybily. Je proto pravděpodobné, že dosavadní pátrání, které zřejmě bude nejdražší v dějinách letectví, skončí bez nalezení jakékoli stopy po letounu.

Především malajsijské úřady jsou pod tlakem, aby určily svou další strategii. Malajsijská vláda připustila, že pátrání se ocitlo "ve velmi kritickém bodě", a vyzvala lidi, aby se modlili za jeho úspěch. Zároveň prý zvažuje nasazení většího počtu robotických ponorek bez posádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám