Hlavní obsah

V Pákistánu pojmenovali knihovnu po bin Ládinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zabitém vůdci Al-Káidy Usámovi bin Ládinovi pojmenovali knihovnu v muslimském semináři v pákistánském hlavním městě Islámábádu. Náboženskou školu vede kontroverzní duchovní, který je zároveň imámem známé Červené mešity spojované s radikálními islamisty.

Foto: Profimedia.cz

Student islámu odchází z knihovny v Islámábádu pojmenované po Usámovi bin Ládinovi.

Článek

Nápis nad jedněmi z dveří do knihovny uvádí, že bin Ládin byl „šahíd“ (mučedník), napsal server BBC. Mluvčí školy řekl, že nové jméno knihovny zvolili na počest Usámy bin Ládina, který byl „hrdina“.

V místní malé knihovně je zhruba dva tisíce knih, všechny se tematicky věnují islámu. Většina z nich podle BBC pojednává o islámském právu, džihádu nebo výkladech koránu.

„Je to pravda, že jsme pojmenovali knihovnu po Usámovi bin Ládinovi,“ potvrdil agentuře AFP zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

Vůdce Al-Káidy a strůjce teroristických útoků z 11. září 2001 zemřel při zásahu amerických speciálních jednotek v jeho domě v pákistánském Abbottabádu před třemi lety.

Náboženskou školu, v níž je knihovna, vede duchovní Maulána Abdul Azíz, který je zároveň imámem Červené mešity v pákistánském hlavním městě. Ta byla v roce 2007 týden dějištěm rozsáhlé armádní operace, při které vojáci pátrali po radikálních islamistech. Při zásahu zemřelo víc než sto lidí a spustil sérii krvavých atentátů po celé zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám