Hlavní obsah

Austrálii zasáhl silný cyklón Ita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Mohutný cyklón Ita provázený vichrem dosahujícím rychlosti 190 a v nárazech až 230 kilometrů za hodinu zasáhl v pátek severovýchodní pobřeží Austrálie na poloostrově Cape York. Strhával elektrická vedení i střechy a lámal stromy, uvedly australská televize ABC a web weather.com.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cyklón Ita přinesl do Austrálie silný vítr a prudké deštěVideo: Reuters

 
Článek

Cyklón zasáhl pevninu v oblasti mysu Flattery ve státě Queensland. Přestože mírně zeslábl (ve čtvrtek se očekával vítr s nárazy o rychlosti až 280 km/h), má na australské škále čtvrtý z pěti možných stupňů na Saffir-Simpsonově stupnici. Ve čtvrtek ale byl chvíli na pátém stupni.

Cyklón zvedl výši přílivu, pobřeží bičují půldruhametrové vlny. Přinesl i silné srážky, zatím napršelo osm centimetrů.

Foto: NOAA, Reuters

Satelitní záběr cyklónu Ita před tím, než dosáhl australského pobřeží

Úřady státu Queensland vyzvaly kvůli nejsilnějšímu cyklónu v regionu za poslední tři roky k evakuaci obyvatele pobřežních oblastí. Odejít muselo několik set lidí včetně turistů ve městě Cairns. [celá zpráva]

„Jedná se o extrémní událost, která si může vyžádat lidské životy,” prohlásil queenslandský ministr pro řešení mimořádných událostí Jack Dempsey. Lidé musejí počítat s tím, že budovy postavené před rokem 1985 nemusejí řádění cyklónu přečkat.

Očekává se, že po dosažení pevniny se bouře stočí na jih a bude postupovat nad souší podél pobřeží.

Hurikán

regionální označení pro čtvrté stadium tropické cyklóny v severní části Atlantského oceánu. Maximální rychlost větru (průměr za určitý krátký časový interval) musí v tropické cyklóně dosáhnout nebo překročit hranici 32 m/s (115,2 km/h), která číselně odpovídá 12. stupni Beaufortovy stupnice síly větru. Jako hurikán byly původně označované tropické cyklóny v oblasti Karibského moře.

Hurikán je v anglické jazykové oblasti slovní označení pro 12. stupeň Beaufortovy stupnice. V ČR je nazýván orkán, v SR uragán.

Síla hurikánu se udává podle Saffir-Simpsnonovy stupnice, čtvrtý stupeň přináší vítr o rychlosti 210-250 km/h. Při třetím má vítr rychlost do 200 km/h.

Cyklón Ita si již dříve vyžádal 23 obětí na Šalamounových ostrovech.

Reklama

Výběr článků

Načítám