Hlavní obsah

Pistorius se při křížovém výslechu zamotal do výpovědi o alarmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Křížový výslech jihoafrického atleta Oscara Pistoria pokračoval v pátek třetím dnem a handicapovaný sportovec podle BBC už začal podléhat tlaku žalobce Gerdieho Nela. Ten se ho dokonce ptal, jestli už není příliš unaven na to, aby dál pokračoval.

Pistorius v návalu emocí nemohl při výslechu chvílemi mluvitVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Pistorius mu odpověděl: „Nepotřebuju čas, ale jsem unaven. To se nezmění.“

Nel ho pak napadal: „Myslím, že se snažíte zakrýt lži. Vaše odpovědi mě nepřesvědčily.“

I soudce se Pistoria ptal, zda je schopen dál pokračovat v procesu, kde čelí obvinění z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové.

Alarm musel vypnout, aby mohl otevřít okno

Slovní přestřelka vznikla okolo alarmu v bytě. Pistorius původně řekl, že „musel být vypnut“. Až pak upřesnil: „Alarm jsem vypnul.“ Důvodem bylo horko, kvůli kterému měli i otevřené okno. To alarm neumožňoval.

Podle Nela Pistorius lhal o tom, co se událo v osudnou noc v bytě. Atlet uvedl, že slyšel, jak se okno v bytě otevírá a zavírá, a proto okamžitě vstal a chopil zbraně. „Řekl jsem Reevě, aby šla dolů a zavolala policii.“

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Oscar Pistorius odchází od soudu

Nel se ho ptal, proč se nepodíval, kde je, nebo se jí nezeptal, zda taky slyší hluk. Na to atlet odpověděl: „Ráno čtrnáctého jsem si byl jist tím, co slyším. Byl jsem plně fixován na osobu, o níž jsem si myslel, že je v koupelně.“ Přiznal, že nečekal na její reakci, když ji poslal dolů.

Hlavní ale byla otázka, proč Pistorius střílel přes zavřené dveře toalety, a jak dospěl k závěru, že se tam vetřelec zavřel. Atlet jen uvedl, že nešel nikoho zastřelit, že chtěl vetřelce zahnat na útěk a že se snažil Reevu chránit.

Věděl jste, že za dveřmi je ona! udeřil žalobce

Na to Nel pravil: „Ona se neměla koho bát kromě vás. Střílel jste na ni. Věděl jste, že je za dveřmi.“ To Pistorius tvrdě popřel.

Foto: Reuters

Prokurátor Gerrie Nel při křížovém výslechu Pistoria

Prokurátor se také pokoušel dostat z Pistoria odpověď, zda mu v cestě k oknu, z něhož volal o pomoc, nestál větrák. Atlet mu odpověděl, že si to nepamatuje. Nel ho okamžitě rozcupoval: „Nepamatujete si to, protože se to nikdy nestalo.“ Pistorius namítl, že si vše do střelby vybavuje jasně, ale co bylo poté, už ne.

Nel už předtím nachytal Pistoria, jak lhal ohledně světla stereoaparatury, když uváděl, že přes ně přehodil džíny, aby ho nerušilo. Ukázalo se, že džíny ležely na přikrývce na posteli.

Reklama

Související témata:

Související články

Pistorius popsal chvíli, kdy zabíjel

Hlasitý pláč doprovázel úterní výpověď běžce Oscara Pistoria před pretorijským soudem. Atlet líčil, jak loni v únoru ve svém domě zastřelil svoji přítelkyni,...

Výběr článků

Načítám