Hlavní obsah

Australské letadlo zachytilo další signály ze zmizelého boeingu

Perth
Aktualizováno

Další signály, které by mohly pocházet z černých skříněk zmizelého boeingu Malaysia Airlines, se podle BBC podařilo ve čtvrtek zachytit posádce australského pátracího letadla. Signály v tomto místě zachytila už počátkem týdne australská loď vybavená podvodním detektorem.

Foto: Jason Reed, Reuters

Lockheed P-3C australského letectva RAAF pátrá po troskách boeingu.

Článek

Signál zachytil australský pátrací a hlídkový Lockheed P-3C Orion. Signál je ještě třeba prověřit, ale podle Australského úřadu pro námořní bezpečnost, který pátrání vede, je umělého původu. „Akustická data vyžadují vypracování další analýzy, ale vykazují možnost, že jsou z umělého zdroje,“ uvedl velitel australského letectva Angus Houston.

Foto: Reuters

Člen posádky australského pátracího Lockheedu AP-3C Orion Michael Wright u moderního pátracího elektrooptického zařízení

Australská loď s pomocí podvodního detektoru SUBSALV zachytila signály na frekvenci 37,5 kHZ, na níž vysílá maják černé skříňky, nejprve v sobotu a pak v úterý. V sobotu se podařilo poprvé signál detekovat přes dvě hodiny, podruhé byl zdvojený, což by naznačovalo, že šlo o signály jak ze záznamníku letových údajů, tak z rekordéru nahrávajícího komunikaci v kabině. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

V úterý se podařilo signál zachytit vždy po dobu okolo pěti minut. [celá zpráva]

Jeho zdroj zřejmě ležel v hloubce přes čtyři kilometry. [celá zpráva]

Kdopak to mluvil?

O příčinách vychýlení boeingu z kurzu a jeho zmizení z radarů se stále spekuluje. Malajsijské zdroje navíc stále přicházejí s novými verzemi událostí. Ve čtvrtek nově jeden z nich řekl americké stanici CNN, že poslední, kdo s kontrolní věží komunikoval a pronesl větu: „Dobrou noc, malajsijské tři sedm nula”, byl ve skutečnosti pilot, a nikoliv druhý pilot, jak se uvádělo dosud. Na věci to však moc nemění.[celá zpráva]

Poté, co se letadlo směřující na sever při vstupu do vietnamské oblasti řízení letového provozu stočilo doleva a zpátky na jih, proletělo nad malajsijskou pevninou v nižší výšce. CNN spekuluje, že piloti slétli dolů schválně v obavě ze střetu s jiným komerčním letadlem, když jim nefungovaly komunikační prostředky. Nízká výška letu vysvětluje, proč stroj zmizel z vojenských radarů.

Podle malajsijského zdroje také armádní letectvo bezprostředně po zjištění, že se boeing ztratil, vyslalo do vzduchu hotovostní roj stíhaček.

Doposud se uvádělo, že malajsijské stíhačky nevzlétly, a opozice dokonce obvinila vládu, že se něco snaží tajit, protože moderní vojenský radar Marconi by boeing zachytil a stíhačky by odstartovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám