Hlavní obsah

Pistorius popsal chvíli, kdy zabíjel

– Pretoria

Hlasitý pláč doprovázel úterní výpověď běžce Oscara Pistoria před pretorijským soudem. Atlet líčil, jak loni v únoru ve svém domě zastřelil svoji přítelkyni, modelku Reevu Steenkampovou. „Nevím, jak jsem tam byl dlouho,” vykreslil, jak mu bylo, když zjistil, že Steenkampová umírá.

Byl jsem do Reevy blázen, vypověděl Pistorius u souduVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Pistoria podle jeho slov v noci na svatého Valentýna probudilo horko a dusno v ložnici. Ani Steenkampová nespala, protože na něj hned promluvila. V domě nešla klimatizace a Pistorius večer u dveří ložnice nainstaloval dva větráky. Kvůli vedru vstal a šel je pootočit.

V tu chvíli uslyšel, jak se otvírá okno v koupelně. „To je ta chvíle, která všechno změnila,“ řekl Pistorius soudkyni.

„Myslel jsem si, že se do domu dostal zloděj,“ pokračoval atlet a poukázal na vysokou kriminalitu v JAR i to, že se do jeho domu už dříve zloději vloupali.

Foto: Profimedia.cz

Dům Oscara Pistoria v Pretorii

„První, co mě napadlo, bylo ozbrojit se,” řekl dál a popsal, jak se bez protéz na nohou pohyboval po setmělé ložnici a snažil se rychle chopit zbraně a zamezit zloději ve vstupu do pokoje, protože ho od koupelny oddělovala jen chodba.

„Chtěl jsem se postavit mezi toho člověka a Reevu. Šeptal jsem Reevě, ať zavolá policii,“ vylíčil Pistorius. O chvíli později už ale křičel: „Když jsem vstoupil na chodbu, popadl mě strach. Křičel jsem na ně, ať vypadnou z mého domu. Křičel jsem na Reevu, ať zavolá policii.“

Foto: Themba Hadebe/Pool , Reuters

Oscar Pistorius

Jakmile se dostal ke koupelně, ztichl, aby útočníci nepoznali, kudy se pohybuje. V tom uslyšel, jak se zabouchly dveře od toalety z koupelny. „To mi potvrdilo, že v koupelně někdo je,“ prohlásil.

Poté, co čtyřikrát po domnělém vetřelci střelil, vrátil se do ložnice. Výstřely mu prý zvonily v uších. Stále se pohyboval bez protéz na nohou. Ve tmě oslovil Reevu, zatímco mířil směrem ke koupelně.

V ložnici nebyla

„Nikdo mi neodpovídal. Zdvihl jsem se a položil ruku na postel. Myslel jsem si, že tam je Reeva, ale nic jsem necítil,“ popsal Pistorius. Ještě ho napadlo, že se přítelkyně mohla skrývat na zemi. „Myslím, že v tu chvíli mi poprvé došlo, že to na toaletě v koupelně mohla být Reeva,“ vylíčil soudu. Seskočil z postele a rukou projel podél záclon, aby se ujistil, jestli se v nich Steenkampová neskrývá.

Foto: Thembani Makhubele, Reuters

Oscar Pistorius s přítelkyní Reevou Steenkampovou

„Se smíšenými pocity“ a „ve strachu“ se vrátil do koupelny. Když zjistil, že dveře toalety jsou zamčené, spěchal zpět do ložnice, rozhrnul záclony a z balkónu křičel o pomoc.

„Celou dobu jsem křičel a brečel. Nikdy jsem takhle nekřičel. Křičel jsem, aby mi Bůh pomohl,“ uvedl plačící atlet.

Následně si nasadil protézy a pokusil se vykopnout zamčené dveře. Pak vzal kriketovou pálku, s níž v obavě před zloději zajišťoval dveře v ložnici, a konečně se s její pomocí dostal na toaletu.

„Otevřel jsem dveře, seděl nad Reevou a plakal. Nevím, jak dlouho jsem tam byl,“ uzavřel svou výpověď, než soudkyně líčení odložila.

To, že Pistorius střílel bez protéz na nohou, potvrdil u soudu expert na balistiku. Steenkampovou zasáhl třikrát, z toho jednou do hlavy. Sousedi potvrdili, že v osudnou noc slyšeli křik, tvrdí však, že to bylo před střelbou a že z domu zněla hádka. Pistoriovi hrozí doživotí, uzná-li soud tvrzení žaloby, že střílel s úmyslem zabít Steenkampovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Pistorius prodává dům, aby měl na právníky

Jihoafrický atlet Oscar Pistorius prodává svůj dům, v němž loni zastřelil svoji přítelkyni Reevu Steenkampovou, aby mohl zaplatit právníky. Pistorius čelí...

Výběr článků

Načítám