Hlavní obsah

Afghánci volili nového prezidenta, Tálibán útočil

Právo, ČTK, aa, BBC
Kábul
Aktualizováno

Afghánistán v sobotu volil nového prezidenta. Prezidentské volby měly být prvním demokratickým předáním moci od pádu Tálibánu v roce 2001, jelikož hlava státu Hámid Karzáí už znovu kandidovat nemůže. Hlasování se snažili narušit radikálové. Tálibán zaútočil i na afghánském jihu, kde dva lidé přišli o život.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U volebních místností v Kábulu se tvořily dlouhé frontyVideo: Reuters

 
Článek

Ve městě Kalát na jihu Afghánistánu zabila nálož položená u silnice dva policisty a další dva zranila, když se vraceli z volební místnosti.

V severoafghánské provincii Farjáb zase zadrželi policisté údajného sebevražedného atentátníka, který se pokoušel do jedné z volebních místností proniknout.

Foto: Allauddin Khan, ČTK/AP

Fronta při prezidentských volbách v afghánském Kandaháru

Ve městě Ghazní na jihovýchodě země odpálili extremisté několik raket, které ale volební místnosti minuly. Další incident ohlásila afghánská policie z provincie Lógar, kde byli ráno při explozi výbušniny zraněni čtyři lidé.

Největší bezpečnostní akce

Islamisté už dříve varovali, že volby znemožní. Vláda proto v posledních dnech zvýšila bezpečnostní opatření a mimo jiné kolem každého volebního střediska slíbila vytvořit ochranný kruh. K tomu povolala 350 tisíc vojáků a policistů. Podle BBC šlo o nejrozsáhlejší vojensko-policejní akci od roku 2001, kdy zahraniční intervence svrhla vládu Tálibánu.

K maximální účasti voliče vyzval v Kábulu odstupující prezident Karzáí, který už nemůže usilovat o třetí mandát. K urnám podle šéfa volební komise nakonec dorazilo víc než sedm miliónů lidí.

O post hlavy státu se uchází osm kandidátů. Mírně favorizovaný je bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, šance mají údajně i jeho exkolegové Zalmáj Rasúl a Ašraf Ghaní Ahmadzai. Hlavním tématem voleb je bezpečnost, korupce, postoj nové vlády k islamistům a drogy. Přitom panují obavy, že hlasování budou provázet vedle násilností také podvody.

Hlasovací právo má v Afghánistánu 12 miliónů lidí. Sčítání hlasů začne v neděli, kdy se podle agentury Reuters očekávají i první neúplné a neoficiální výsledky. Hlasy budou volební komisaři sčítat dva týdny, první oficiální předběžné výsledky prvního kola se očekávají až 24. dubna.
Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, uskuteční se druhé kolo 28. května. Procedura inaugurace nového prezidenta se pak může protáhnout až do října.

Související témata

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Foto: Profimedia.cz

Kábul, hlavní město Afghánistánu

Reklama

Výběr článků

Načítám