Hlavní obsah

Na jihokorejském ostrově našli spadlý bezpilotní stroj a zjišťují, zda patřil KLDR

– Soul

Na jihokorejském ostrově Pengjong při sporné námořní hranici se Severní Koreou se zřítil bezpilotní stroj neznámého původu. Jihokorejské úřady zjišťují, zda patřil KLDR.

Foto: Yonhap, Reuters

Spadlý dron

Článek

Menší letoun havaroval v pondělí odpoledne po dělostřelecké palbě v oblasti, informovalo o den později jihokorejské ministerstvo obrany. Střelba u hranice u západního pobřeží poloostrova, kterou KLDR neuznává, se udála v pondělí krátce po poledni místního času. Několik severokorejských granátů dopadlo na jihokorejskou stranu a ta odpověděla střelbou z houfnic K-9. [celá zpráva]

Severní Korea uvedla, že podnikala cvičné střelby. Bezpilotní stroj podle Jihokorejců havaroval necelou hodinu po skončení palby.

Jihokorejci mají podle agentury Jonhap podezření, že stroj patří Severu. „Vojenské úřady vrak analyzují,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany.

Na fotografii zveřejněné jihokorejskou agenturou je vidět zhruba dva metry dlouhý rozlomený stroj světle modré barvy bez označení.

Podle Jonhap je dron podobný tomu, který minulý měsíc nalezli zřícený u severního pohraničního města Padžu. Ten měl křídla s rozpětím 1,9 metru a jeho součásti byly vyrobeny v Číně, až na motor, který pocházel z Japonska. Letoun nesl zařízení, které pořídilo fotografie podél dálnice z Padžu do metropole Soulu. Podle jihokorejských zdrojů vyfotil i prezidentský palác v Soulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám