Hlavní obsah

Poslední slova pilotů z boeingu zněla jinak, než Malajsie původně uvedla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur
Aktualizováno

Malajsie v pondělí přiznala, že poslední slova, která si piloti a řídicí věž v Kuala Lupuru vyměnili, zněla jinak, než dosud uváděla. Z kabiny letadla se jako poslední ozvala slova „Dobrou noc, malajsijské tři sedm nula”, a ne „V pořádku, dobrou noc”, jak se doposud uvádělo.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Členové společnosti Inmarsat ukazují, kudy se pohyboval zmizelý Boeing 777.

Článek

"Chtěli bychom potvrdit, že poslední konverzace v přepisu mezi letovým kontrolorem a kokpitem byla v 1.19 (malajsijského času) a zněla "Dobrou noc, malajsijské tři sedm nula"," uvedl malajsijský úřad pro civilní letectví.

Malajsijský velvyslanec v Číně přitom čtyři dny po zmizení stroje řekl, že poslední slova byla "V pořádku, dobrou noc".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po ztraceném boeingu pokračujeVideo: Reuters

Ohláška „malajsijské tři sedm nula” (anglicky Malaysian three seven zero) odkazuje na číslo letu MH370, kdy MH je kód malajsijské letecké společnosti Malaysia Airlines.

Nově zveřejněná podoba komunikace je podle agentury Reuters více formální a standardní odhláška z letadla, které právě opouštělo malajsijský vzdušný prostor. O několik minut později byla komunikace odpojena.

Komunikaci nechtěli zveřejnit

Letový úřad vydal prohlášení poté, co úřadující ministr dopravy Hishammuddin Hussein čelil na tiskové konferenci pochybám o pravdivosti původně zveřejněných posledních slov z kokpitu. Na konferenci rovněž odmítal žádosti o zveřejnění oficiálního přepisu komunikace s letovou věží.

Nezvěstné letadlo mířící 8. března z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizelo z radarů chvíli poté, co se piloti odhlásili. Zřejmě se stočilo na jih a spadlo do Indického oceánu. Na palubě bylo 239 lidí, z toho 153 Číňanů. Malajsijské úřady vyloučily, že někdo přežil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám