Hlavní obsah

Další komplikace: Černé skříňky ztraceného boeingu se brzy vypnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pátrání po malajsijském Boeingu 777 na obrovské ploše Indického oceánu se komplikuje. Už za pár dní, patrně ve čtvrtek, se totiž vybijí baterie černých skříněk se záznamem letu, takže nebude možné zachytit signál, který vysílají.

Foto: Pool, Reuters

Stín letounu novozélandské armády, který pátrá po troskách.

Článek

Prohlásil to Mark Matthews z námořnictva USA, který obsluhuje speciální lokátor na lodi australského námořnictva Ocean Shield, mířící do oblasti asi dva tisíce kilometrů západně od kontinentu. „Bez solidního důkazu o místě havárie nelze hledat signál,“ řekl.

V takovém případě by přišel na řadu sonar a zdlouhavé skenování mořského dna, což může trvat velmi dlouho, upřesnil mluvčí námořnictva USA William Marks.

Předměty nalezené o víkendu v moři jsou jen odpadky nebo rybářské potřeby, uvedly australské úřady, které provádějí a koordinují pátrání jménem Malajsie, jíž tato úloha a vyšetřování havárie podle mezinárodních úmluv náleží. Prohledávaná zóna je nedaleko proudů, jež nesou množství odpadu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po ztraceném boeingu pokračujeVideo: Reuters

„Je-li tato záhada rozluštitelná, vyřešíme ji,“ uvedl australský premiér Tony Abott s tím, že čas není problém a aktivita pátracích týmů v deseti letounech a deseti lodích se rozšiřuje.

Zveřejnili celý přepis komunikace s věží

V úterý malajsijské úřady zveřejnily kompletní přepis komunikace pilotů s kontrolní věží v Kuala Lumpuru. Komunikace probíhala zcela standardně.

Poté, co kontroloři pilotům oznámili, ať se následně hlásí už řídicímu středisku v Ho Či Minově Městě, jelikož vstupují do oblasti vietnamského řízení letového provozu, zněla v 01:19:29 hodin poslední potvrzující odpověď z boeingu: „Dobrou noc, malajsijské tři sedm nula“. Odpověď odkazovala na název aerolinií Malaysian airlines a číslo letu MH370. [celá zpráva]

Malajsie dříve uváděla, že poslední slova z kokpitu byla: „Vše v pořádku. Dobrou noc“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám