Hlavní obsah

Obě Koreje střílejí u sporné námořní hranice

Soul
Aktualizováno

KLDR zahájila v pondělí v 12.15 místního času (5.15 SELČ) střelbu z děl podél sporné námořní hranice u západního pobřeží své země. Jižní Korea na palbu odpověděla střelbou z houfnic K-9 poté, co několik severokorejských granátů dopadlo za námořní hranici. Obyvatelé nejsevernějšího ostrova Pengnjong utekli do krytů.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Jihokorejec sleduje zpravodajství o severokorejském plánu ostřelovat spornou námořní hranici

Článek

"Dělostřelecké granáty vypálené Severní Korejí dopadly na naši stranu (námořní hranice) a my jsme reagovali odvetnou palbou," řekl agentuře AFP mluvčí velení jihokorejské armády. Obě strany vypálily na 800 granátů, z toho jich 300. Stovka severokorejských jich dopadla za hranici.

Jižní Korea též vyslala  do oblasti stíhací letouny F-15K, uvedla agentura Jonhap. U ostrova Pengnjong byla před čtyřmi lety potopena jihokorejská fregata Čchonan. [celá zpráva]

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Jihokorejské samohybné dělo

KLDR předtím vydala varování lodím, aby nevplouvaly do oblasti u západního pobřeží země blízko sporné námořní hranice s Jižní Koreou. Svého jižního souseda vyrozuměla, že chystá vojenské cvičení s ostrou střelbou, informovala agentura Reuters s odvoláním na jihokorejské vládní činitele s tím, že jde o neobvyklý krok, protože KLDR obvykle střelbu neavizuje.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejské letouny F-15K na přehlídce

Oblast, pro niž varování platí, je nedaleko sporné námořní hranice vymezené po korejské válce v letech 1950 až 1953, kterou KLDR odmítá uznat, protože jih zvýhodňuje. Střety mezi vojenským námořnictvem obou zemí si v této oblasti v minulých letech vyžádaly mnoho obětí.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Varování Severní Koreje přišlo v době zvýšeného napětí v oblasti. Na konci února začalo v pravidelné každoroční rozsáhlé vojenské cvičení USA a Jižní Koreje, které Pchjongjang označuje za nácvik invaze. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenské cvičení jihokorejského a amerického námořnictvaVideo: Reuters

KLDR v reakci na ně odpálila několik raket kratšího doletu [celá zpráva] a minulý týden i rakety středního doletu Rodong. [celá zpráva] Rada bezpečnosti OSN Pchjongjang zkritizovala za test raket, který je v rozporu s rezolucí RB OSN.

O víkendu Severní Korea obvinila Jižní Koreu z „gangsterského chování”, protože „unesla” jednu ze severokorejských rybářských lodí. Jižní Korea loď, kterou zadržela poté, co ji proud zanesl přes společnou námořní hranici, propustila v pátek i s tříčlennou posádkou. Loď měla podle jihokorejských zdrojů porouchaný motor.

Reklama

Výběr článků

Načítám