Hlavní obsah

Papež František poprvé přijal amerického prezidenta Obamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Především o boji s chudobou hovořil ve čtvrtek ve Vatikánu americký prezident Barack Obama s papežem Františkem. Šlo o jejich vůbec první schůzku a Obama se nechal slyšet, že hlavu katolické církve obdivuje a chce Františkovi hlavně naslouchat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama se setkal s papežem FrantiškemVideo: Reuters

 
Článek

Kolona amerického prezidenta dorazila do Vatikánu krátce po 10. hodině dopolední., Obamu nejprve čekalo slavnostní uvítání na nádvoří a poté se vydal v doprovodu švýcarské gardy dovnitř budovy. Doprovázel ho i americký ministr zahraničí John Kerry.

Papež si s Obamou podali ruce a americký prezident uvedl, že je pro něj setkání velkou ctí. Další jednání pak již pokračovalo v soukromí, mimo dohled kamer.

Foto: Kevin Lamargue, Reuters

Papež František při jednání s Barackem Obamou ve Vatikánu.

„Prezident miluje Řím“

Americký velvyslanec v Římě John Phillips již před Obamovou návštěvou uvedl, že prezident "miluje Řím a je velmi šťastný, že se může setkat s papežem Františkem, kterého obdivuje a jehož první rok pontifikátu velmi pozorně sledoval".

„Přijel jsem do Říma, abych mu naslouchal. Jeho myšlenky nám pomáhají pochopit, jak můžeme bojovat s extrémní chudobou," prohlásil americký prezident v rozhovoru, který poskytl v souvislosti s návštěvou italskému listu Corriere della Sera.

Podle analytiků by si Obama s papežem mohl rozumět, pokud jde o témata, jako je právě boj s chudobou či sociální nespravedlností. Naopak rozdílné názory mají na interrupce, používání antikoncepce a sňatky homosexuálů.

Prohlédne si i Koloseum

Americký prezident dorazil do Říma v noci na čtvrtek z Bruselu, kde jednal s představiteli EU a NATO. Z letiště Fiumicino ihned zamířil do rezidence amerického velvyslance Villa Taverna z 15. století, kde strávil noc.

Po schůzce s Františkem čeká Obamu jednání s jeho italským protějškem Giorgiem Napolitanem a poté s italským premiérem Matteem Renzim. Odpoledne si pak projde v doprovodu historika nejslavnější římskou památku – Koloseum.

Reklama

Výběr článků

Načítám