Hlavní obsah

Kapitánovi ztraceného letounu krátce před startem volala žena s falešným jménem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapitán Boeingu 777 letu MH370, který 8. března zmizel na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, krátce před odletem obdržel telefonát od ženy s falešným jménem. Vyšetřovatelům se nepodařilo vypátrat její totožnost, uvedl v neděli server Dailymail.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Kapitán ztraceného letadla Zaharie Ahmad Šah na přední stránce novin ve stánku u letiště v Kuala Lumpuru

Článek

Vyšetřovatelé se zabývají všemi podrobnostmi, které se mohou případu týkat. Jejich pozornost se v rámci prošetření verze o únosu zaměřila i na okolnosti, které se týkají osobního života posádky. Kromě toho, že zkontrolovali jejich bankovní účty, aby vyloučili případná zadlužení, zajímaly je i jejich telefonáty.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Při zkoumání historie volání kapitána Zahariea Ahmada Šaha zjistili, že jeho telefon obsahuje podezřelý údaj, a to neznámé číslo. Pátrání po SIM kartě s tímto číslem je zavedlo do jednoho obchodu s telefonními přístroji v hlavním městě, kde byla předplacená karta nedávno zakoupena.

V Malajsii existuje zákon, podle něhož se každý, kdo si chce předplacenku koupit, musí prokázat osobními doklady. A vyšetřovatelé zjistili, že zákazník poskytl údaje falešné a uvedl ženské jméno. Původce či adresáty všech ostatních telefonátů v souvislosti s osobou kapitána již vyšetřovatelé identifikovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zmizelém boeingu pátrá Čína a JaponskoVideo: Reuters

Mluví se i o terorismu

Zjištění oživilo teorie o možném vztahu 53letého Šaha a teroristickými skupinami. Ty používají SIM karty, které nelze vystopovat. Kvůli vyloučení všech možností se rozhodli vyšetřovatelé vyzpovídat i Šahovu manželku, s níž sice žil pod jednou střechou, ale údajně se vzájemně odcizili. Podle nich by mohla poskytnout vysvětlení kapitánova duševního stavu před zmizením boeingu.

Osobou kapitána Šaha se vyšetřovatelé vůbec intenzivně zabývají. Minulý týden v jeho domě zajistili hardware z leteckého simulátoru, na němž si měl pilot trénovat mimořádná přistání. Některé údaje z harddisku byly podle vyšetřovatelů smazány.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Satelitní snímek ukazuje podezřelý objekt v Indickém oceánu

V neděli pokračovalo pátrání po ztraceném letadle v odlehlé jižní části Indického oceánu. Na základě posledních snímků pořízených satelitem byly lodě a letadla vyslány do místa, kde se měla nacházet dřevěná paleta často používaná v letecké nákladní dopravě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám