Hlavní obsah

V pátrání po zmizelém boeingu zřejmě nastal průlom

– Sydney • Aktualizováno

V pátrání po zmizelém malajsijském boeingu nastal zřejmě průlom. Naznačuje to nedělní vyjádření australského premiéra Tonyho Abbotta. Snímky údajných trosek z čínského satelitu dávají velkou naději, že se jedná o pohřešované letadlo. Kromě toho malajsijská vláda obdržela od Francie nové satelitní snímky, které ukazují možné trosky zmizelého stroje v jižní části Indického oceánu.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Satelitní snímek ukazuje podezřelý objekt v Indickém oceánu

Článek

Po zmizelém boeingu se pátrá už třetí týden. Mezinárodní týmy v neděli obnovily pátrání ve dvou zónách, které se nacházejí asi 2500 kilometrů jihozápadně od pobřežního města Perth na jihovýchodě Austrálie.

Malajsijský ministr dopravy v sobotu oznámil, že čínský satelit objevil v jižní části Indického oceánu další objekty, které by mohly být troskami ztraceného stroje. Nacházejí se jen zhruba 120 kilometrů od objektů, které dříve na jiném satelitním snímku našly australské úřady.

Velmi věrohodné stopy

„Čínské záběry ukazují tam dole na nejméně jeden velký objekt, stejně jako předchozí satelitní snímky. Patrně nyní máme několik velmi věrohodných stop a zvyšuje se naděje. Ale nic víc než naděje, že jsme na cestě ke zjištění, co se stalo," řekl Abbott.

Foto: Jason Reed, Reuters

Čínská letadla Iljušin Il-76, která by měla hledat ztracený boeing malajsijských aerolinek.

Letadlo linky MH370 s 239 lidmi na palubě se ztratilo z radarů 8. března během cesty z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetřovatelé mají podezření, že byl stroj úmyslně odkloněný tisíce kilometrů od své plánované trasy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zmizelém boeingu pátrá Čína a JaponskoVideo: Reuters

Soustřeďují se především na teorie únosu či sabotáže, ale nevyloučili ani technické problémy. Vyšetřovatelé prověřovali i oba piloty letadla, nic zvláštního ale dosud neobjevili.

Němečtí vědci nabízejí miniponorku

Do pátrání po ztraceném letadle se chtějí zapojit i vědci. Němečtí oceánologové nabízejí nasazení své speciální hlubokomořské miniponorky Abyss. Plavidlo, které je schopné pracovat v hloubkách 2000 až 6000 metrů pod hladinou, už v roce 2011 významně přispělo k nalezení trosek letadla Air France v Atlantiku. Napsal o tom v neděli server Spiegel Online.

Odborníci z centra pro oceánografický výzkum v Kielu jsou podle Spiegelu připravení nasadit miniponorku ve chvíli, kdy se najdou na moři první identifikovatelné zbytky letounu.

„Už jsme si s americkými kolegy slíbili, že se do případného hledání zapojíme zase společně," uvedl ředitel centra Peter Herzig. ”Díky sonarům tří ponorek se dá najednou prohledat mnohem větší plocha." Právě Američané totiž vlastní další dvě miniponorky.

V roce 2011 pomohli Němci při hledání Airbusu s 228 lidmi na palubě, který se v roce 2009 zřítil do oceánu během letu z Brazílie do Francie a nehoda připomínala to, co se děje nyní v souvislosti se zmizelým boeingem.

Airbus také nevyslal žádný nouzový signál

Stejně jako v případě letu Malaysia Airlines, ani piloti Air France nevyslali žádný nouzový signál. Vyšetřovatelé o osudu letadla nic nevěděli celých pět dní, než záchranné týmy konečně objevily část ocasu na hladině. Samotné trosky na dně oceánu se našly až po dvou letech.

Foto: Reuters

Záchranáři vytahují trosky zříceného airbusu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám