Hlavní obsah

V Libyi opět kvůli ropě bojuje armáda s rebely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Libyi vypukly nové boje mezi vládními jednotkami a rebely, kteří zaútočili na vojenskou základnu. Útokem se snaží zabránit ofenzívě armády na ropné přístavy, které rebelové ovládají již několik měsíců, uvedla agentura Reuters.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Jeden z libyjských přístavů kontrolovaných vzbouřenci

Článek

Výstřely a výbuchy začaly být slyšet v noci a v sobotu pokračují, uvedli očití svědci. Libyjské vedení 12. března vyzvalo vzbouřence k vyklizení přístavů a pohrozilo, že v opačném případě nejpozději do dvou týdnů zaútočí. Blokováním tří přístavů se rebelové snaží získat podíl na ropném exportu.

Boje nastaly krátce poté, co se rebelové pokusili přes zákaz vlády vyvézt nelegálně libyjskou ropu tankerem plujícím pod severokorejskou vlajkou. Loď ale u Kypru zadrželi američtí vojáci, kteří slíbili dovézt o víkendu ropu zpět do Libye. Incident je výsledkem chaosu panujícího v Libyi. Mezi povstalci jsou členové milic, kteří se podíleli na svržení režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011. Odmítají stále odevzdat zbraně a začlenit se do státních struktur.

Nová rezoluce OSN povoluje vládním libyjským plavidlům kontrolovat všechny lodě podezřelé z nelegální přepravy libyjské ropy. Taková ropa se má podle Rady bezpečnosti vracet do Libye.

Reklama

Výběr článků

Načítám