Hlavní obsah

Střelba u metropole Středoafrické republiky, boje trhají zemi na kusy

– Bangui/Ženeva

U hlavního města Středoafrické republiky Bangui se podle agentury AFP ve středu dopoledne ozývala intenzivní střelba a výbuchy. Na přístupových cestách postavili odpůrci operace mezinárodních sil zamířené proti protiislámským milicím anti-balaka barikády. Lékaři bez hranic varovali, že modré přilby situaci nezvládají a boje trhají zemi na kusy.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Civilisté v Bangui utíkají před boji.

Článek

Střelba z automatických zbraní a exploze granátů a raket se podle AFP od rozbřesku rozléhaly ve čtvrtích sousedících s letištěm, kde si zřídily své velitelské štáby jednotky francouzské armády a afrických sil (MISCA). AFP upřesnila, že na sebe stříleli příslušníci MISCA a milice anti-balaka odříznuté ve čtvrtích v blízkosti letiště.

Násilí ve Středoafrické republiceVideo: Lékaři bez hranic

Milice anti-balaka, tvořené převážně příslušníky křesťanské většiny, vznikly vloni v létě na obranu proti násilí páchanému ozbrojenci islamistického hnutí Séléka. Postupně se však milice začaly orientovat na terorizování muslimského obyvatelstva. Proto se operace francouzských vojáků Sangris a afrického kontingentu v poslední době soustředily na členy anti-balaky.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Pracovníci Červeného kříže doprovázejí zraněného civilistu v nemocnici v Bangui

Mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic Joanne Liu v úterý v sídle OSN v Ženevě uvedla, že snahy ochránit civilní obyvatelstvo a minority v zemi zcela selhaly: „Setkáváme se s dopady extrémního násilí – léčíme tisíce raněných. Další statisíce lidí prchají z domovů ve strachu z vyvražďování. Nedostatečné zapojení a mobilizace politických vůdců v Radě bezpečnosti OSN je šokující. Reakce afrických států a Africké unie jsou příliš omezené, než aby dokázaly odpovědět na násilí, které doslova trhá Středoafrickou republiku na kusy.“

Foto: Juan Carlos Tomasi/MSF

Lékaři bez hranic na cestě do nemocnice v Bangui.

Uvedla, že lidé mají tak velký strach, že se bojí i jít vyhledat zdravotnickou pomoc: „Když jsem byla v Bozoumu, narazili jsme na 17 lidí zraněných střelbou, granáty a mačetami, kteří se skrývali na malém dvorku. Tak strašně se báli dalších útoků, že se nevypravili do nemocnice. Seděli bez hlesnutí, i když krváceli a jejich zranění byla vážná.“

Foto: MSF

Muslimové prchají před anti-Balakou ze Středoafrické republiky do Čadu

Podle Lékařů bez hranic se na osmi místech, kde působí, shromáždilo kolem 15 tisíc civilistů, kteří se skrývají v nemocnicích, kostelech nebo mešitách. V Bouaru uvízlo šest tisíc muslimů, kteří se obávají, že by se při pokusu opustit město stali terčem útoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám