Hlavní obsah

Nigerijská armáda prohrává boj s islámskou sektou Boko Haram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nigerijská armáda prohrává válku s islamistickými extremisty, varoval v úterý podle agentury AP guvernér severonigerijského státu Borno Kashim Shettima. Právě v tomto státě Boko Haram vznikla a útočí tam nejčastěji. Naposled srovnala se zemí obec Kondunga a zaútočila na vesnici Inzhe.

Foto: Tim Cocks, Reuters

Nigerijští vojáci ve vesnici ve státě Borno

Článek

„Vzhledem k současnému stavu věcí je pro nás naprosto nemožné, že bychom Boko Haram porazili,” citovala agentura AP Shettimu, který se v hlavním městě Abuji setkal s prezidentem Goodluckem Jonathanem.

„Jednoznačně jsem prezidentovi vysvětlil, že bojovníci Boko Haram jsou lépe vyzbrojení a lépe motivovaní. Velice snadno se zmocňují obcí a zabíjejí lidi,” řekl Shettima novinářům po schůzce s hlavou státu. Dodal, že neviní armádu, ale jde o „selhání nás ve vedení”. V této souvislosti prezidenta požádal o posílení jednotek na severu země.

Guvernér prohlásil, že vedoucí činitelé by měli přestat strkat hlavu do písku. Poukázal přitom na pocit, který převládá na převážně křesťanském jihu Nigérie, že se jich konflikt kdesi na vzdáleném severovýchodě země netýká.

Shettima rovněž sdělil, že počet obětí masakru ve vesnici Izghe, kterou o víkendu přepadli islamisté, vystoupal na 106. Bilance přitom může být ještě horší, protože mnoho lidí je vážně zraněno, a navíc se stále neví, kolik je mrtvých v osadách v okolí Izghe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám