Hlavní obsah

Za homosexualitu i doživotí. Prezident Ugandy si nechal poradit a zákon podepíše

Kampala

Ugandský prezident Yoweri Museveni nakonec podepíše drakonický zákon proti homosexualitě. Norma homosexualitu a její projevy i propagaci trestá „za přitěžujících okolností” až doživotním. Museveni původně zákon podepsat odmítal kvůli jeho přílišné přísnosti, ale podle agentury AP je nyní odhodlán tak učinit po konzultaci s „lékařskými experty”.

Foto: Profimedia.cz

Ugandští křesťané manifestují na podporu zákona přísně trestajícího homosexualitu v zemi

Článek

Podle mluvčího vlády Ofwona Oponda zmínění "odborníci" tvrdí, že homosexualita je sociálně podmíněné chování. Opondo neuvedl, kdy přesně Museveni zákon podepíše.

Ochránci lidských práv zákon považují za drakonický. Jeho podporovatelé, včetně křesťanských duchovních, však tvrdí, že takové normy je potřeba k ochraně ugandských dětí před homosexuály ze Západu.

Homosexualita je v afrických zemích většinou tabuizována a ve 37 z nich, včetně Ugandy, je ilegální. Jen málo Afričanů se otevřeně ke své homosexualitě hlásí. Obávají se uvěznění, násilí nebo ztráty zaměstnání.

Ugandský parlament přijal zákon proti homosexuálům v prosinci. Ze schváleného znění vypadl trest smrti za určité homosexuální činy, který obsahoval původní návrh předložený parlamentu v roce 2010.

Zákon trestá přísně především dospělé gaye a lesby, jimž bude prokázán sexuální styk s nezletilými osobami stejného pohlaví, nebo sexuálně aktivní homosexuály nakažené virem HIV.

Tresty vězení jsou v něm ale zakotveny i za homosexuální jednání a šíření homosexuálních idejí a tiskovin.

Reklama

Výběr článků

Načítám