Hlavní obsah

V Indonésii vybuchla sopka Sinabung, mezi mrtvými jsou i děti

– Djakarta • Aktualizováno

Výbuch sopky Sinabung v Indonésii zabil v sobotu nejméně 14 lidí. Podle BBC jsou mezi oběťmi i děti, které byly na výletě. Jejich úmrtí potvrdil záchranář Sutopo Purwo Nugroho. Indonéský ostrov Sumatra zažívá jednu z nejdelších sopečných erupcí za 30 let.

Foto: Stringer/indonesia, Reuters

Indonéský vesničan utíká před sobotní erupcí sopky Sinabung.

Článek

Výbuch sopky se očekával, aktivní byla již několik měsíců, kdy chrlila dým a popel, který zasypal pole i nejbližší vesnice.

Aktivitu začala projevovat loni v září poté, co tři roky spala. Když začaly erupce sílit, uteklo přes 5000 obyvatel.[celá zpráva]

Foto: Reuters

Obyvatelé indonéské vesnice Gamber utíkají před poplem vyvrhovaným vulkánem Sinabung.

Posléze byla nařízena i evakuace obyvatel vesnic ležících v pětikilometrové vzdálenosti od vulkánu. Nakonec jich odešlo 28 000, i když někteří evakuaci odmítli. [celá zpráva]

Vulkán Sinabung pustoší okolí

V pátek ale krizový management umožnil obyvatelům se vrátit do evakuovaného pásma. O den později přišla nejrozsáhlejší erupce a sopka začala chrlit dým a vyvrhovat kameny do výše dvou kilometrů.

Sopka Sinabung, vysoká 2460 metrů, leží na severu indonéského ostrova Sumatra. Při erupci v roce 2010 zemřeli dva lidé. Před ní byla sopka čtyři století v klidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám