Hlavní obsah

Čína viní z korupce dalšího spolupracovníka exčlena politbyra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší poradce bývalého člena sedmičlenného stálého výboru politbyra Komunistické strany Číny Čou Jung-kchanga čelí obviněním z korupce. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters s tím, že Li Čchung-si byl sesazen ze svého vysokého postu v jihozápadní čínské provincii S'-čchuan. Sám Čou je rovněž vyšetřován z korupce.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury Nová Čína se Li dopustil "vážného porušení disciplíny". To je výraz, který čínská vláda obvykle používá pro korupci. Žádné další podrobnosti Nová Čína nesdělila.

Li není jediným blízkým spolupracovníkem Čou Jung-kchanga, který se kvůli korupci dostal do problémů. Loni v září přišel o místo šéf úřadu pro správu státního majetku (SAAC) Ťiang Ťie-ming. Stejný osud potkal i náměstka ministra veřejné bezpečnosti Li Tung-šenga.

Čou, který je podle všeho v domácím vězení, kdysi podporoval ambiciózního stranického funkcionáře Po Si-laje, který byl loni v září odsouzen k doživotnímu trestu za zneužití moci a korupci v největším politickém skandálu v Číně za posledních několik desítek let.

Čínský prezident Si Ťin-pching při nástupu k moci loni v březnu označil korupci za největší hrozbu pro budoucnost Komunistické strany Číny a slíbil tvrdý postup jak proti níže postaveným hříšníkům, tak proti zkorumpovaným politickým špičkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám